Cashewnøtter
Cashewnøttene høstes fra cashewtreet, og stammer opprinnelig fra Brasil. Treet kan bli mellom 10-15 m høyt, og det er den paprikaformede cashewfrukten som inneholder cashewnøtten.
Cashewnøtt er botanisk sett et frø - selv om vi til daglig kaller den en nøtt. Cashewtreet trenger et varmt og fuktig klima, og landene med størst produksjon er i dag Vietnam, Nigeria, India, Brasil og Indonesia.
Casheweplet kan også spises, og man kan lage syltetøy eller chutney av det. Mange land bruker eplet til å lage vin eller likør.
Bruksområde
Cashewnøtter brukes ofte i asiatisk mat som for eksempel i wok. De brukes også ofte som snacks.
Egenskaper
Cashewnøtter har et høyt innhold av enumettet fett som bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Cashewnøtter er også en proteinkilde. Protein bidrar til å opprettholde muskelmasse og er nødvendig for at barns bein skal vokse og utvikle seg normalt. Cashewnøtter har videre et høyt innhold av tiamin, jern, kalium, magnesium, sink, kopper og fosfor, i tillegg til å være en kilde til vitamin B6 og kostfiber. Tiamin og magnesium bidrar til normal energiomsetning, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen. Kalium bidrar til normalt blodtrykk, mens sink bidrar til å opprettholde normalt hår, hud og negler. Fosfor er nødvendig for at barns bein skal vokse og utvikle seg normalt.
Lagring
Cashewnøtter er mulig å få tak i hele året og bør oppbevares svalt mellom 8-12 °C.
Næringstabell
- Beta-karoten
 - 6 µg
 - Enumettet fett
 - 27,8 g
 - Fett
 - 48,2 g
 - Flerumettet fett
 - 8,8 g
 - Folat
 - 67 µg
 - Fosfor
 - 560 mg
 
- Norsk
 - Cashewnøtter
 - Latin
 - Anacardium occidentale
 - Engelsk
 - Cashews
 - Tysk
 - Cashews
 - Fransk
 - Noix de cajou
 - Spansk
 - Anacardos
 - Italiensk
 - Anacardi