Cashewnøtter

Cashewnøttene høstes fra cashewtreet, og stammer opprinnelig fra Brasil. Treet kan bli mellom 10-15 m høyt, og det er den paprikaformede cashewfrukten som inneholder cashewnøtten.

Cashewnøtt er botanisk sett et frø - selv om vi til daglig kaller den en nøtt. Cashewtreet trenger et varmt og fuktig klima, og landene med størst produksjon er i dag Vietnam, Nigeria, India, Brasil og Indonesia.

Casheweplet kan også spises, og man kan lage syltetøy eller chutney av det. Mange land bruker eplet til å lage vin eller likør.

 

Bruksområde

Cashewnøtter brukes ofte i asiatisk mat som for eksempel i wok. De brukes også ofte som snacks.

 

Egenskaper

Cashewnøtter har et høyt innhold av enumettet fett som bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Cashewnøtter er også en proteinkilde. Protein bidrar til å opprettholde muskelmasse og er nødvendig for at barns bein skal vokse og utvikle seg normalt. Cashewnøtter har videre et høyt innhold av tiamin, jern, kalium, magnesium, sink, kopper og fosfor, i tillegg til å være en kilde til vitamin B6 og kostfiber. Tiamin og magnesium bidrar til normal energiomsetning, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen. Kalium bidrar til normalt blodtrykk, mens sink bidrar til å opprettholde normalt hår, hud og negler. Fosfor er nødvendig for at barns bein skal vokse og utvikle seg normalt.

 

Lagring

Cashewnøtter er mulig å få tak i hele året og bør oppbevares svalt mellom 8-12 °C.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
100 %
Vann
4 g
Kilojoule
2440 KJ
Kilokalorier
589 Kcal
Protein
17,7 g
Karbohydrat
18,1 g
Fett
48,2 g
Norsk
Cashewnøtter
Latin
Anacardium occidentale
Engelsk
Cashews
Tysk
Cashews
Fransk
Noix de cajou
Spansk
Anacardos
Italiensk
Anacardi