Hasselnøtter
Hasselnøttene vokser på hasselbusken og kommer opprinnelig fra Syd-Europa og Asia. Nøttene har et kraftig skall som man må knekke for å komme til nøttekjernen.
Kjernen er lys og svakt gul og er omfavnet av en tynn, brun hinne som man spiser. Ofte ristes nøttene for å bedre få fram nøttesmaken.
Bruksområde
Hasselnøttene har en god smak som passer godt til desserter, kaker og i konfekt og sjokolade.
Egenskaper
Hasselnøttene har et høyt innhold av vitamin E. Spiser du 50 gram, som tilsvarer rundt 20 nøtter, dekker du dagens behov. Hasselnøtter er også en kilde til tiamin, vitamin B6, folat, kalium, kopper, fosfor, jern, magnesium, sink, kalsium og kostfiber. Tiamin, vitamin B6, fosfor, magnesium og kalsium bidrar til normal energiomsetning, folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen, sink bidrar til å opprettholde normalt hår, hud og syn, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.
Lagring
Hasselnøtter er tilgjengelige hele året og bør oppbevares kaldt mellom 0-4 °C.
Næringstabell
- Beta-karoten
- 0 µg
- Enumettet fett
- 50 g
- Fett
- 63,5 g
- Flerumettet fett
- 5,9 g
- Folat
- 72 µg
- Fosfor
- 300 mg
- Norsk
- Hasselnøtter
- Latin
- Corylus avellana
- Engelsk
- Hazelnuts
- Tysk
- Haselnüsse
- Fransk
- Noisettes
- Spansk
- Avellanas
- Italiensk
- Nocciole