Kastanjer

Kastanje vokser på trær og dyrkes over hele Sør-Europa. Kastanjenøttene vokser tre stykker sammen omgitt av et grønt tagget hylster. Dette brukes ikke, og det er kun de brune kastanjenøttene som selges.

Under det tynne brune skallet er fruktkjøttet helt hvitt og mykt. Kastanjen inneholder 50 % vann og mye mer stivelse enn andre nøtter, og brukes derfor som en grønnsak. Smaken blir søt og nøtteaktig ved koking eller steking.

 

Bruksområde

Kastanje spises ikke rå, men kan ristes, stekes, bakes eller kokes. I Syd-Europa selges ofte ristede kastanjer som snacks, direkte fra kullgrillen. De kan også brukes som grønnsak til fjørfe og kjøttretter. Skallet fjernes ved å snitte i skallet, og legge kastanjen i kokende vann til den åpner seg. Deretter kan skallet fjernes for hånd. Kastanjer kan også snittes og bakes i ovn og serveres med litt smør og salt.

 

Egenskaper

Kastanje har lavt fettinnhold og høyt innhold av vitamin B6, folat, vitamin C og kopper. Kastanje er også en kilde til tiamin, kalium og fosfor, i tillegg til å ha et høyt innhold av kostfiber. Vitamin B6 og fosfor bidrar til normal energiomsetning, mens folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C styrker immunsystemet, mens tiamin bidrar til hjertets normale funksjon. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

 

Kvalitetskrav

Kastanje skal være hel og tørr, uten spor av mugg eller skadedyr.

 

Lagring

0 - 2°C

Kastanje har god holdbarhet.

Norsk
Kastanje
Latin
Castania sativa
Engelsk
Chestnut
Tysk
Kastanie, Marone
Fransk
Châtaigne
Spansk
Castaña
Italiensk
Castagna