Paranøtter

Paranøtten kommer fra et sør-amerikansk tre og forekommer naturlig i land som Brasil og Venezuela. Paranøttreet er et stort tre som kan bli opptil 30-45 m høyt dessuten kan det bli mer enn 500 år gammelt.

Botanisk sett er paranøtten en kapselfrukt og ikke en nøtt. Nøttene sitter inne i en kapsel som veier ca 3 kg og som inneholder ca 25 nøtter. Nøttene sitter så tett at det harde skallet som sitter rundt hver individuelle nøtt formes av nøttene som ligger ved siden av.

 

Bruksområde

Paranøtter knekkes og spises som snacks, gjerne rundt juletider. Smaken minner om kokos og de kan også brukes i bakverk, dessert eller i konfekt. Nøttene er kjent for å være vanskelige å knekke og et godt tips er å bløtlegge de i vann noen minutter først slik at de blir lettere å knekke.

 

Egenskaper

Paranøttene har et høyt innhold av umettet fett, vitamin E, tiamin, kalium, magnesium, sink, selen, kopper, fosfor og kostfiber. Paranøtter er også en kilde til kalsium og jern. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet.  Vitamin E og selen bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens tiamin og fosfor bidrar til normal energiomsetning. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, mens magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Sink bidrar til å opprettholde normalt hår, hud og syn, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

 

Lagring

Paranøtter bør oppbevares kaldt mellom 0-4 °C.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
51 %
Vann
3 g
Kilojoule
2805 KJ
Kilokalorier
680 Kcal
Protein
14,2 g
Karbohydrat
3,1 g
Fett
66,4 g
Norsk
Paranøtter
Latin
Bertholletia excelsa
Engelsk
Brazil nuts
Tysk
Paranuss
Fransk
Noix du Brésil
Spansk
Nueces de Brasil
Italiensk
Noci brasiliane