Pekannøtter

Pekannøtten kommer fra Nord-Amerika og vokser på store trær som kan bli bortimot 40 m høye. Nøttene tilhører samme familie som valnøtter og minner om dem i smak, men er noe søtere og mildere.

Pekanfrukten som omgir nøtten splittes inn i fire biter når den blir moden for å løsgjøre nøttene. Nøtten har et brunt skall som er forholdsvis tynt og blankt. Selve pekannøtten er avlang og rynkete og lik valnøtten.

 

Bruksområde

Pekannøtter kan knekkes og spises som snacks. De blir også brukt i iskrem, desserter, kaker og konfekt, og i dens hjemland USA brukes den i den populære desserten pecan pie. Nøttene kan også ristes for å forsterke smaken.


Rundt juletider og nyttår er det vanlig å finne hele pekannøtter i ”nøttedisken” i butikken.

 

Egenskaper

Pekannøttene har et høyt innhold av umettet fett, kostfiber, tiamin, magnesium, sink, kopper og fosfor. Pekannøtter er også en kilde til vitamin B6, jern og kalium. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens tiamin, magnesium, fosfor og vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning. Sink bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen, mens kalium bidrar til normalt blodtrykk.

 

Lagring

Pekannøtter uten skall bør oppbevares i kjøleskapet mellom 0-4 °C.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
51 %
Vann
4 g
Kilojoule
2921 KJ
Kilokalorier
709 Kcal
Protein
9,2 g
Karbohydrat
5,8 g
Fett
70,1 g
Norsk
Pekannøtter
Latin
Carya illinoinensis
Engelsk
Pecans
Tysk
Pecannüsse
Fransk
Noix de pécan
Spansk
Pacanas
Italiensk
Pecan