Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
55 % 2 g 2542 615 17.9 g 8.2 g 55.4 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
7.4 g 27.6 g 17.9 g 2.5 g 5.7 g 6.1 g 130 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
11 RAE 0 µg 1.4 Alfa-TE 0.7 mg 0.23 mg 1.7 mg 4.7 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.26 mg 58 µg 0 µg 0 mg 110 mg 3 mg 530 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
1040 mg 130 mg 2.2 mg 6 µg 0.83 mg 420 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Pistasjenøtter
Latin: Pistacia vera
Engelsk: Pistachios
Tysk: Pistazien
Fransk: Pistaches
Spansk: Pistachos
Italiensk: Pistacchi

OM PISTASJENØTTER

Pistasjenøtter kommer opprinnelig fra Syria og Irak og vokser på et lite tre som blir inntil 10 m høyt. Frukten fra treet har et tynt, rynkete og læraktig fruktkjøtt som omgir den hvite stenen som vi kaller pistasjenøtten. Pistasjenøtten inneholder et lite frø som omgis av en rødlilla hinne. Skreller man bort denne hinnen kommer den karakteristiske, lysegrønne fargen til syne. Når frukten er moden åpner skallet seg i den ene enden hvilket gjør det mulig å plukke ut frøet.

Bruksområde

Pistasjenøtten kan spises som saltet snacks og dessuten brukes den ofte i is (pistasjeis), desserter, bakverk og konfekt.

Egenskaper

Pistasjnøtter har et høyt innhold av umettet fett. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Pistasjnøtter har også et høyt innhold av kostfiber, tiamin ,vitamin B6, kalium, kopper og fosfor. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens tiamin, vitamin B6 og fosfor bidrar til normal energiomsetning. Kalium bidrar til normalt blodtrykk. Videre er pistasjnøtter en kilde til protein, vitamin E, riboflavin, folat, jern, magnesium og sink.  Protein bidrar til vekst i muskelmasse, mens vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Riboflavin og sink bidrar til å opprettholde normal hud og syn, mens folat og magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen.

Lagring

Pistasjenøttene importeres hele året fra blant annet Iran og bør oppbevares kaldt mellom 0-4°C.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
55 % 2 g 2542 615 17.9 g 8.2 g 55.4 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
7.4 g 27.6 g 17.9 g 2.5 g 5.7 g 6.1 g 130 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
11 RAE 0 µg 1.4 Alfa-TE 0.7 mg 0.23 mg 1.7 mg 4.7 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.26 mg 58 µg 0 µg 0 mg 110 mg 3 mg 530 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
1040 mg 130 mg 2.2 mg 6 µg 0.83 mg 420 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Pistasjenøtter
Latin: Pistacia vera
Engelsk: Pistachios
Tysk: Pistazien
Fransk: Pistaches
Spansk: Pistachos
Italiensk: Pistacchi