Det er så langt ingenting som tyder på at koronaviruset smitter via mat

Vi anbefaler ikke å begrense inntaket av frukt, bær, grønnsaker og poteter, men som alltid bør råvarene vaskes godt før de spises.

Hvilke forhåndsregler kan du ta?

God håndhygiene

Både for de som skal håndtere mat og de som skal spise den er god håndhygiene viktig. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk, før måltid og etter toalettbesøk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig.

Vask alltid frukt og grønnsaker

Det er en god regel å vaske frukt og grønnsaker før vi spiser dem.

  • Skyll i kaldt rennende vann og tørk av med et rent papir.
  • Vask også frukt med tykt skall som ikke skal spises før du skjærer dem opp. For eksempel melon og appelsin, som ofte skjæres i skiver eller båter og serveres med skallet. Da unngår du at bakterier havner på asjetten og smitter over på andre matvarer.
  • Dersom noen er spesielt utsatt kan risikoen for smittestoffer reduseres ved å legge frukt og grønnsaker i eddikvann. Bruk 0,6 dl av 35 % eddikessens til 1 liter lunkent vann fra springen – la råvaren ligge i vannbad i 10-15 minutter. Skyll deretter godt med rent, kaldt vann for å fjerne eddiksmaken.

Hvordan smitter koronavirus?

Viruset smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person, på tre måter:

  • Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
  • Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre som igjen via hendene bringer det i kontakt med slimhinner i øyne, nese eller munn.
  • Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.

 

Kilde: Folkehelseinstituttet: Fakta om koronavirus

 

Grønnsaker og frukt er bra for immunforsvaret

Varegruppen er viktig i kostholdet og både vitamin C og fiber er bra for immunforsvaret vårt.