Ideer til fruktfat

Diabetes og frukt

Mange lurer på om de må kutte ut frukt når de har diabetes eller har fått påvist forhøyet blodsukker (nedsatt glukosetoleranse). Det finnes frukt diabetikere bør være forsiktig med, men det viktigste er å være påpasselig med mengdene.

Frukt med måte?

Frukt inneholder karbohydrater som øker blodsukkeret, men det betyr ikke at du må unngå frukt. Tvert imot bør også diabetikere spise "5 om dagen", men la andelen frukt være mindre enn andelen grønnsaker. En passe fordeling kan være 2,5 porsjoner frukt og 2,5 porsjoner grønnsaker. En porsjon regnes som 100 gram.

Forskjeller på frukt

Ikke alle frukttyper har like mye karbohydrater. Banan, mango og grønne druer er de fruktene som har høyest karbohydratinnhold og som diabetikere bør være mest forsiktig med. Det betyr ikke at diabetikere må unngå disse, men begrense mengdene. Man tåler som regel en porsjon på 10 gram fruktsukker om gangen når man har diabetes eller nedsatt glukosetoleranse, som for eksempel utgjør en halv banan, et eple, 10 druer eller 12 jordbær.

Juice

Ett glass juice kan regnes som én av "5 om dagen". Juice gir imidlertid større blodsukkerstigning fordi juicen ikke inneholder fiber slik frukten gjør. Derfor er det en fordel å velge hel frukt fremfor juice.

Ha nøtter eller yoghurt til

Det hjelper på blodsukkeret om man spiser frukten til et måltid sammen med andre matvarer med fiber, som grovt brød, eller sammen med nøtter, yoghurt naturell eller cottage cheese. Det vil redusere den totale blodsukkerstigningen fra måltidet.

Bær bedre enn frukt for diabetikeren

Bær passer bedre for diabetikere fordi de inneholder færre karbohydrater enn frukt. For å komme opp i 10 gram fruktsukker ved å spise bringebær, må du spise 300 gram. Å drysse bringebær over en skål med naturell yoghurt med nøtter er altså en veldig bra kombinasjon.

Unngå tørket frukt

Tørket og hermetisk frukt inneholder mye sukker og bør unngås av personer med diabetes. Mens rosiner har et karbohydratinnhold på 66 gram per 100 gram, har honningmelon et karbohydratinnhold på 6 gram per 100 gram og banan 18 gram per 100 gram.

 

Kilder:

Matvaretabellen - Oversikt over frukt og bær

Diabetesforbundet - Karbohydrater i frukt og bær