Ideer til fruktfat

Derfor bør du spise frukt

Er frukt egentlig så sunt, og hvor mye frukt kan man spise? Hvilken frukt er den sunneste?

Fiberrikt og mettende

Frukt er en viktig kilde til antioksidanter, mineraler, vitaminer og fiber, og er en særlig god kilde til vitamin C. Frisk frukt har et høyt innhold av vann, og det høye vanninnholdet og fiberinnholdet vil fylle magen godt, gi god metthetsfølelse og bidra til en god fordøyelse. En frokostblanding eller havregrøt toppet med frisk frukt eller bær er en ypperlig start på dagen, og vil gi jevn energi som varer til neste måltid. 

Les mer: Slik setter du sammen næringsrike og balanserte måltider.

Forebygger sykdom

Rådet om 5 om dagen består av 500 g frukt og grønnsaker hver dag, halvparten av hver. Et variert og høyt inntak av frukt og grønnsaker er forbundet med redusert risiko for en rekke livsstilsrelaterte sykdommer, deriblant hjerte- og karsykdom og flere kreftformer. 

Dette kan forklares med at frukt og grønnsaker både er fiberrike, inneholder relativt lite kalorier og bidrar med viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Ved å spise mer frukt og grønnsaker blir det også mindre plass på tallerkenen til mer energitette matvarer.

Nyere forskning viser også at fiber er god mat for de gode tarmbakteriene som hjelper med å holde oss friske. Les mer her: Grønnsaker og frukt er bra for immunforsvaret.

Hva med karbohydratene i frukten?

Noen har kanskje hørt at man kan legge på seg av frukt og at det er mye sukker i frukt. Dette stemmer ikke. Frukt metter godt grunnet det høye fiberinnholdet og har et lavt energiinnhold (kalorier) og det er derfor heller en fordel å inkludere frukt i kostholdet for å opprettholde en gunstig kroppsvekt. Frukt som mellommåltid eller snacks kan ofte erstatte mer energitette og mindre næringsrike alternativer. Les mer: frukt som mellommåltid og snacks.

Frukt inneholder litt fruktsukker, men frukten inneholder også mye vann, fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Det høye fiber- og vanninnholdet gjør at blodsukkerstigningen ikke blir så høy. Dersom du må ta hensyn til blodsukkeret ditt av medisinske årsaker kan du lese mer her.

Hvorfor spise frukt? 

Det er først og fremst et høyt og variert inntak av både frukt, bær og grønnsaker som er gunstig for helsen vår. Spiser du et vidt spekter av forskjellige frukt, bær og grønnsaker får du i deg alle vitaminene og mineralene som matvaregruppen kan tilby. 

Den sunneste frukten er den du faktisk spiser. Det er ikke så mange som spiser mye grapefrukt og granateple, men mange spiser bananeple og appelsinDet er de fruktene som vi spiser mest av som gir mest næring, og alle har de til felles at de tilfører kroppen mye godt, og bidrar til 5 om dagen.  

Spis frukt