Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
65 % 80 g 242 58 1.3 g 7.8 g 0.2 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0.1 g 0 g 0 g 7.8 g 10 g 33 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
3 RAE 0 µg 0.9 Alfa-TE 0.05 mg 0.04 mg 0.3 mg 0.5 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.31 mg 10 µg 0 µg 13 mg 12 mg 0.7 mg 2 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
240 mg 11 mg 0.4 mg 1 µg 0.17 mg 29 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Granateple
Latin: Punica granatum
Engelsk: Pomegranate
Tysk: Granatapfel
Fransk: Grenade
Spansk: Grenada
Italiensk: Melograno

OM GRANATEPLE

Det er en mengde kjerner inne i frukten som er omsluttet av rødt saftig fruktkjøtt med konsistens nærmest som gele. Det kan se ut som små drueklaser der kjernene ligger sammenpresset inndelt i flere rom. Det er disse røde kjernene man spiser. Smaken er søt og syrlig. Granateple ble dyrket allerede i forhistorisk tid og ble ansett av både jøder og egyptere for å være en hellig frukt. Dette fordi frukten angivelig skal inneholde 613 kjerner som skal tilsvare Det Gamle Testamentes 613 lover. Ofte symboliserte den fruktbarheten.

Bruksområde

Skjær rundt skallet på granateplet (kun i skallet) og brekk delene fra hverandre. På denne måten unngår du å søle med saften. Saften setter fort flekker, så pass på.

Brekk skallet i flere deler og pirk ut kjernene i granateplet, eller å slå skallet med en tresleiv over en bolle. Granateple er nydelig i salater og desserter. Granateple kan med fordel presses til jus. Av saften lages grenadin som brukes til sette farge på drinker.

Egenskaper

Granateple har god holdbarhet og ble i gamle dager brukt som proviant ved lange reiser. Den er leskende med frisk smak. Granateple er en kilde til folat og kopper. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Granateple har også et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Granateple høstes umoden og er moden når skallet er blitt rødbrunt. Det er vanlig at skallet har en del flekker og at små brune prikker er synlig ved modenhet. Moden frukt vil også gi etter for lett håndtrykk. Et granateple som føles tungt i forhold til størrelsen er kun et tegn på at det inneholder mye fruktsaft.

Lagring

8 - 10°C

Granateple har meget god holdbarhet. Den kan gjerne oppbevares i romtemperatur noen uker og enda lenger på kjølerom i 8 – 10 °C.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
65 % 80 g 242 58 1.3 g 7.8 g 0.2 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0.1 g 0 g 0 g 7.8 g 10 g 33 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
3 RAE 0 µg 0.9 Alfa-TE 0.05 mg 0.04 mg 0.3 mg 0.5 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.31 mg 10 µg 0 µg 13 mg 12 mg 0.7 mg 2 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
240 mg 11 mg 0.4 mg 1 µg 0.17 mg 29 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Granateple
Latin: Punica granatum
Engelsk: Pomegranate
Tysk: Granatapfel
Fransk: Grenade
Spansk: Grenada
Italiensk: Melograno