Granateple

Granateple er en frukt som dyrkes i landene rundt Middelhavet, Afrika og i Sør-Amerika. Frukten er hard og blank med en rusten rødbrun farge og størrelsen kan variere noe.

Det er en mengde kjerner inne i frukten som er omsluttet av rødt saftig fruktkjøtt med konsistens nærmest som gele. Det kan se ut som små drueklaser der kjernene ligger sammenpresset inndelt i flere rom. Det er disse røde kjernene man spiser. Smaken er søt og syrlig. Granateple ble dyrket allerede i forhistorisk tid og ble ansett av både jøder og egyptere for å være en hellig frukt. Dette fordi frukten angivelig skal inneholde 613 kjerner som skal tilsvare Det Gamle Testamentes 613 lover. Ofte symboliserte den fruktbarheten.

 

Bruksområde

Skjær rundt skallet på granateplet (kun i skallet) og brekk delene fra hverandre. På denne måten unngår du å søle med saften. Saften setter fort flekker, så pass på.

Brekk skallet i flere deler og pirk ut kjernene i granateplet, eller å slå skallet med en tresleiv over en bolle. Granateple er nydelig i salater og desserter. Granateple kan med fordel presses til jus. Av saften lages grenadin som brukes til sette farge på drinker.

 

Egenskaper

Granateple har god holdbarhet og ble i gamle dager brukt som proviant ved lange reiser. Den er leskende med frisk smak. Granateple er en kilde til folat og kopper. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Granateple har også et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Granateple høstes umoden og er moden når skallet er blitt rødbrunt. Det er vanlig at skallet har en del flekker og at små brune prikker er synlig ved modenhet. Moden frukt vil også gi etter for lett håndtrykk. Et granateple som føles tungt i forhold til størrelsen er kun et tegn på at det inneholder mye fruktsaft.

 

Lagring

8 - 10°C

Granateple har meget god holdbarhet. Den kan gjerne oppbevares i romtemperatur noen uker og enda lenger på kjølerom i 8 – 10 °C.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
65 %
Vann
80 g
Kilojoule
242 KJ
Kilokalorier
58 Kcal
Protein
1,3 g
Karbohydrat
7,8 g
Fett
0,2 g
Norsk
Granateple
Latin
Punica granatum
Engelsk
Pomegranate
Tysk
Granatapfel
Fransk
Grenade
Spansk
Grenada
Italiensk
Melograno

Slik deler du et granateple