Samlebilde frokost

5 gode grunner til å spise mer frukt, grønnsaker og bær

I de nye norske kostrådene anbefales det at vi spiser minst 5, helst 8 porsjoner hver dag. En porsjon er omtrent en håndfull (100 g). Du lurer kanskje på hvorfor det anbefales å spise såpass mye? Her er 5 gode grunner.

Her er 5 gode grunner til å spise mer frukt, grønnsaker og bær: 

  1. Fiber: Fiberrik mat som frukt, bær og grønnsaker fungerer som næring for tarmbakterier som produserer fettsyrer som virker beskyttende på tarmveggen og som bidrar til et godt fungerende immunforsvar. Fiber bidrar også til å unngå forstoppelse.

  2. Vitamin C: Frukt, grønnsaker og bær (og poteter!) er eneste gode kilde til vitamin C i kostholdet. Vitamin C er viktig for å opprettholde et normalt immunforsvar, nervesystem, bindevev, og sårtilheling. Vitaminet bidrar også til å øke opptaket av jern. Frukt, grønnsaker og bær bidrar i tillegg til å dekke behovet for flere andre næringsstoffer som for eksempel vitamin E, og K, folat og kalium. 

  3. Reduserer risiko livsstilssykdommer: Et høyt inntak av frukt, bær og grønnsaker er forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdommer, og ulike kreftformer, som kreft i luftveiene, mage-/tarmkreft og brystkreft. 

  4. Mindre søtsug: Fiber gjør at maten blir værende lenger i magesekken før den sendes videre til tynntarmen (der næringsopptaket skjer), dette gir en senere blodsukkerstigning, jevnere og mer langvarig energi, og mindre søtsug. Fiberrik mat gjør deg også lengre mett. 

  5. Energibalanse: Spiser du mat som gir like mye energi som du bruker, er kroppen i energibalanse. Frukt og grønt inneholder mye fiber og vann, og relativt lite energi (kalorier), spiser man mye av det blir det mindre plass til mer energitett mat. Et inntak i tråd med anbefalingene kan derfor bidra til å opprettholde normal kroppsvekt. 

 

Lurer du på hvilken effekt antioksidanter fra frukt, bær og grønnsaker kan ha? Les mer her: Antioksidanter i frukt, bær og grønnsaker 

Hvorfor 800 gram?

I de nye norske kostrådene forklares følgende:  

“Å spise mye frukt og grønt er også forbundet med lavere risiko for dødelighet. Størst potensial for å forebygge sykdom ses ved å øke inntaket hos de som spiser minst fra før. Det er observert at et inntak på opptil 800 gram per dag kan redusere risiko for hjerte- og karsykdommer”. 
Et sunt og variert kosthold inneholder også andre viktige matvarer, se de nye kostrådene fra Helsedirektoratet for flere råd.

Les mer: Så mye frukt og grønt anbefales barn å spise 


Kilder:

Vegetables, fruits, and berries – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023. 
Nye norske kostråd 
NNR: Vegetables, fruit and berries 

Les mer