Samlebilde på boller - eller bowls. Buddhabolle, pokebolle, m.fl.

5 tips: Slik spiser du mer frukt og grønt

Vi blir stadig oppfordret til å spise mer frukt og grønnsaker, men det er ikke alltid så lett i en hektisk hverdag. Derfor setter vi fokus på det aller viktigste, det som faktisk blir spist.

Hvorfor spise 5 om dagen? 

Frukt, bær, og grønnsaker en av de viktigste kildene til fiber i kostholdet. Et fiberrikt kosthold holder deg lengre mett, gir et mer stabilt blodsukker og en smidig fordøyelse. Et kosthold rikt på frukt, bær og grønnsaker kan med andre ord bidra til jevn energi utover dagen, og bør være en del av et sunt og variert kosthold for både store og små. Frukt, bær og grønnsaker inneholder mye vann og lite fett, og gir derfor lite energi (kalorier). Å spise matvarer med lav energitetthet og med mye fiber kan være gunstig for å holde en stabil kroppsvekt. 

Et kosthold med et høyt og variert inntak av frukt og grønnsaker kan bidra til å forebygge sykdom og er forbundet med redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og for flere vanlige kreftformer. 

Hvor mye frukt og grønt må jeg spise for å nå “5 om dagen”?  

«5 om dagen» er et av flere offisielle kostråd. Anbefalingen er 500 gram frukt og grønnsaker hver dag, halvparten av hver, men hvordan kan du enkelt få til dette i en travel hverdag? Å innta minst 500 g frukt og grønt daglig kan virke som mye, og for mange kan det være vanskelig å vite hvor mye en porsjon egentlig utgjør. 

En enkel huskeregel for deg kan være at en porsjon på cirka 100 g tilsvarer en håndfull. For eksempel utgjør en stor gulrot, tre små tomater og en kvart agurk omtrent 250 g grønnsaker. Et eple og en håndfull med bær utgjør ca 250 g frukt og bær. 

For å enklere nå målet om "5 om dagen" kan det være lurt å inkludere frukt og grønnsaker til alle måltider. Å innta juice eller smoothie til frokost, et par skiver med paprika på brødskiven, spise et eple som mellommåltid, legge ved oppkuttede gulrøtter i matpakken og ha grønnsaker til middag, vil til sammen kunne sikre deg "5 om dagen". 

5 tips til hvordan du kan nå anbefalingen 

  1. Tenk halvparten grønt til hvert måltid - mange glemmer grønnsaker til/på brødskivene og har det meste til middagen. Kanskje er ditt potensiale til å øke inntaket nettopp til frokosten? Eller til lunsjen?
  2. Spis frukt og grønt som mellommåltid. Det kan både være i form av en smoothie, et eple som mellommåltid eller en gulrot før middag!
  3. Snik inn mer frukt og grønt inn i maten.  Det er mange retter som med fordel kan sprites opp med litt grønnsaker. Gulrot og løk passer i veldig mange retter og er enkelt å tilsette retten for mer smak og næring. Putt mer grønnsaker i gryteretten, riv mer grønnsaker og ha oppi kjøttsausen. Tilsett grønnsaker som er milde på smak i favorittsmoothien, og tenk kreativt på hvordan grønnsaker og frukt kan tilsettes i ulike matretter. Banan, eple, gulrot, søtpotet og squash er perfekt å ha i bakst, for eksempel vafler, muffins, lapper eller pannekaker. 

    Står det en halv løk i oppskriften, bruk en hel.

  4. Tilgjengelighet, tilgjengelighet, tilgjengelighet: planlegg handleturene slik at du vet at du har mye fristende frukt og grønt hjemme. Skjærer du opp blir det også spist mer.

  5. Sett frem snacksfat med oppkuttet frukt og grønt, både store og små forsyner seg garantert grovt. Er det oppkuttet spiser vi mer. 

Og husk at det er sånn at de viktigste grønnsakene er faktisk de som blir spist!