Halvparten grønt er bra for deg

Fyll halve tallerkenen grønnsaker, frukt og bær. Det er bra for både kroppen og miljøet. Kostholdet vårt er viktig for energi og overskudd, og ved å spise smart kan vi sikre oss mange gode leveår, med en frisk og velfungerende kropp.

Halvparten grønt på tallerkenen

God økonomi gjennom mange år, god tilgjengelighet av næringstett mat og relativt lave priser på mat, har gjort oss til en nasjon med en stor andel overvektige, med økt fare for å utvikle livsstilssykdommer.

Spis hele regnbuen

Det viser seg at svært mange av oss spiser mindre enn den anbefalte mengden 5 om dagen, selv om mange gjerne vil endre på eget kosthold og spise mer grønt. Start i dag – en god huskeregel er å fylle halve tallerkenen med grønnsaker, frukt og bær til alle måltider. 

Grønnsaker, frukt og bær inneholder mye fiber, vitaminer og vann, men  få kalorier. Grønnsaker gir magen noe å jobbe med og en god metthetsfølelse. Du kan gjøre mye godt for kroppen ved å fylle halve tallerkenen med grønnsaker, og som en bonus smaker det jo så godt.

Et tips er å tenke grønnsaker først når du planlegger ukens middager og ha fokus på at halve middagstallerkenen skal inneholde grønnsaker - både kroppen, lommeboken og kloden vil nyte godt av det.

Frukt og bær er naturens eget godteri og passer til frokost, dessert og som mellommåltid. To av dagens fem porsjoner kan gjerne være frukt eller bær. Velg gjerne frukt og grønnsaker med ulike farger - det ser godt ut og hjelper deg å få i deg alle vitaminene du trenger.

Potetene skal også ha sin plass på tallerkenen, de kommer i tillegg til 5 om dagen og er et bedre valg enn hvit ris og pasta både ernæringsmessig og av miljøhensyn. Hvordan ser din halve tallerken ut?

Gå på oppdagelsesferd i frukt- og grøntavdelingen

Det finnes så mye godt i den aller mest fargerike avdelingen i butikken. Ta deg god tid og se etter sesongens beste råvarer. Er det noen produkter du ikke kjenner til, så spør hva de kan brukes til. Hvis planleggingen starter her, kan du nyte godt av de ferskeste og friskeste produktene som er i sesong.

Les mer om halve tallerkenen

Halve tallerkenen med grønt