Havrerot

Havrerot er en gammel kulturplante som opprinnelig kommer fra middelhavslandene. Den vokser vilt i nesten hele Europa inkludert syd-Sverige.

Havrerot har en mild og søt smak som ofte blir sammenliknet med smaken av østers, asparges eller artiskokk. Den kan også minne om pastinakk.

Havrerot skal ha en stor helseeffekt, blant annet skal den ha en rensende effekt på lever og galle, være svakt vanndrivende, være effektiv for arteriosklerose, høyt blodtrykk og stress. Kineserne bruker den som energiplante.

Arten går også under navnet rotgeitskjegg eller hagegeitskjegg. Dette er en toårig plante i kurvplantefamilien. Bladene er spiselige, særlig de unge skuddene som har en delikat smak som minner om julesalat. Svart havrerot, kjent som svartrot eller skorsonerrot, er saftigere og ikke så fiberrik.

Havrerot er utmerket til supper og stuinger eller gratinert. Roten kan like gjerne spises kald med vinaigrette eller glaseres som gulrot.