Salat med grønnsaker i regnbuens farger

Frisk vinter med frukt og grønt

Vil du gi kroppen den beste forutsetningen for god helse i vinter? Da finner du ingrediensene i frukt- og grønnsaksdisken! Frukt, bær og grønnsaker er en god kilde til vitamin C som er viktig for vårt immunforsvar. Vitamin C beskytter cellene mot angrep fra skadelige stoffer, såkalte frie radikaler, og hjelper på den måten kroppen til å holde seg frisk.

Vitamin C er kjent for sin immunstyrkende egenskap. Appelsin er en god kilde til vitamin C, men du finner det også blant annet i paprika, potet, persille, bær, brokkoli, kiwi og blomkål.

Helsefremmende flavonoider

Det kommer stadig ny forskning som viser helseeffekten av å spise frukt og grønnsaker. De siste årene har spesielt flavonoidenes betydning for helsen kommet frem. Flavonoider er en gruppe antioksidanter som finnes naturlig i frukt og grønnsaker. I følge Matforsk finnes det i dag sterke indisier på at flavonoider kan ha betydning for å hindre utvikling av også mer alvorlige sykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer i tillegg til en del andre sykdommer.

Løk, epler, brokkoli og blåbær er gode kilder

Flavonoider finnes særlig i løk og epler, men også grønnkål, brokkoli, selleri og blåbær har et høyt innhold av stoffet. Ofte er det mest flavonoider i den ytre delen av frukten eller grønnsaken, men løk og flere bærsorter har flavonoider også i den indre delen. Innholdet av flavonoider varierer med sorten, hvor moden frukten er og hvordan den er dyrket og oppbevart. Det foregår nå et forskningsprogram på Matforsk som har som mål å gi ny kunnskap om hvilke helsemessige fortrinn flavonoidene har i maten og hvordan de påvirkes av lagring og prosessering av matvarer. I forskningsprogrammet blir noen utvalgte frukter, bær og grønnsaker som blant annet epler, rød og hvit hodekål, rød og grønn grønnkål, blåbær og solbær kartlagt.

Et kosthold med mye frukt og grønt

Ved å spise fem enheter frukt, bær og grønnsaker (100 gram pr. enhet) daglig, får du i deg flere nyttige næringsstoffer som kroppen trenger. En enhet er for eksempel en gulrot, to klementiner eller to middels store tomater. Husk også at agurkskiven, tomatskiven, løkringene eller salatbladet du har på brødskiven til sammen kan utgjøre en enhet.


Trenger du enkle tips for å klare å oppnå 5 enheter hver dag? Med fristende smoothie-forslag og gode wok-oppskrifter når du langt på vei. Husk at poteter også teller med i de 5 enhetene. La deg friste til gode potet-oppskrifter.

Kilder: Nofima, Program "Flavonoider 2002-2007"