Ikke spis rå sopp

Noen matsopper kan gi ubehag eller forgiftning i rå tilstand, eller dersom de er for lite stekt eller kokt. Årsaken er at storsopp kan inneholde skadelige naturlige giftstoffer. Unngå å bruke rå sjampinjong og annen rå sopp i salatbollen.

Mangel på kunnskap og feilaktig tilberedning er de hyppigste årsakene til storsoppforgiftning. Generelt sett passer ikke sopp sammen med det moderne kjøkkenet, der maten bare så vidt sneies nedom en wokgryte. Mange sopper er tungt fordøyelig og må ha lengre koke/steketid enn det de får i en wokpanne.

Noen matsopparter inneholder skadelige stoffer i rå tilstand, men er gode og spiselige når de tilberedes riktig. Hvilke sopper som må varmebehandles godt eller avkokes framgår i soppbøkene – det er en del som kun er spiselig etter avkok. Husk å sjekke dette i en soppbok av ny dato.

Avkoking

En del matsopp bør avkokes før steking/koking. Soppen legges da i kaldt vann og kokes i minst 10 minutter. Kokevannet skal alltid kastes.

Sjampinjong

I likhet med annen sopp bør sjampinjonger ikke spises rå, men varmebehandles godt ved avkoking og/eller steking før den spises. Dette skyldes at soppen inneholder fenylhydrazinforbindelser. Mesteparten av disse forbindelsene fjernes under god varmebehandling.

Kilde: Matportalen.no