Koking og damping av grønnsaker i kjele

Koking, damping og forvelling av grønnsaker

Koking av grønnsaker

Koking er å varmebehandle grønnsakene i væske ved 100 grader. Unntaket er koking i fett der temperaturen blir mye høyere. Det er viktig å ikke koke grønnsakene for lenge. Overkokte grønnsaker frister ikke så mye, de smaker mindre og går lett i stykker.

Kok grønnsakene i så lite vann som mulig. Ved koking vil noe av næringsstoffene trekke ut i væsken, derfor er det viktig å ta vare på kokevannet til supper og sauser.

Damping av grønnsaker

Damping vil si at råvarene ikke kommer i kontakt med væsken men blir varmet opp av dampen den kokende væsken avgir.

Når du damper grønnsaker legger du dem i på en rist eller har dem i en sikt slik at de ikke kommer i berøring med det kokende vannet. Ha på lokk. Dampkokte grønnsaker bevarer smak og næringsstoffer på en fin måte.

Forvelling av grønnsaker

Når høstens grøde på sitt aller beste, både når det gjelder smak, næringsverdi, pris og tilgjengelighet, kan det lønne seg å lagre en del i fryseren. De aller fleste grønnsakene må forvelles før frysing for å få et så godt resultat som mulig, både smaksmessig og næringsmessig.

Den varmebehandlingen en forvellingsprosess gir har betydning både for næringsinnhold, farge, konsistens og aroma. Forvelling er også med på å stoppe enzymenes utvikling i varen og å hindre forskjellige kjemiske forandringer under lagring i fryseren og ved opptining.