Lettvint hermetisering

Å hermetisere dine egne frukt og bær er ingen kunst! Følg denne enkle oppskriften.

Både frukt og bær kan hermetiseres. Men fordi bær er lett å fryse, hermetiserer vi vanligvis bare frukt. Hermetisering gir oss mulighet til å ta vare på og forlenge vår norske fruktsesong. Både epler, pærer, plommer, moreller og kirsebær er godt egnet for hermetisering. Men også stikkelsbær, rips og rabarbra kan hermetiseres med godt resultat.

Frukten skrelles og deles opp i båter. Trekk frukten forsiktig i sukkerlake ved 80-90 °C, til den blir mør. Legg deretter frukten over på rene og varme glass. Sukkerlaken kokes deretter opp igjen, siles og helles over frukten på glassene. Hell på slik at glassene nesten renner over. Tørk om nødvendig av kanten med en ren klut og skru på lokket. Avkjøl og skru lokket fastere på før glassene settes kjølig for lagring.

Sukkerlaken koker du av 3-400 g sukker til 1 liter vann.

Du kan beregne ca. 3 dl sukkerlake til et litersglass fylt opp med frukt.

Sursylting og hermetisering