Vasking av frukt, bær og grønnsaker

Det er en god regel å vaske frukt og grønnsaker før vi spiser dem. I Norge er vi så heldige å ha rent og friskt vann til vanning, og det holder derfor å skylle grønnsakene i kaldt rennende vann før bruk.

Frisk frukt og grønt, spesielt det som vi importerer fra utlandet, kan inneholde bakterier, parasitter og virus som gir oppkast og diaré. Slike produkter kan utgjøre en risiko pga. dyrking i varmt klima med liten tilgang på rent vanningsvann. Dårlig håndhygiene hos de som høster og håndterer frukt og grønnsaker kan også bidra til smitte. Du bør derfor alltid skylle frukt, bær og grønnsaker grundig før du spiser dem.

Tenk også på å vaske frukt med tykt skall som ikke skal spises før du skjærer dem opp. For eksempel melon og appelsin, som ofte skjæres i skiver eller båter og serveres med skallet. Da unngår du at bakterier havner på asjetten og smitter over på andre matvarer.

Noen importerte grønnsaker bør varmebehandles

Noen importerte produkter bør også varmebehandles før de spises. Dette gjelder importerte friske minimais, sukkererter, asparges, krydderurter og fryste bær.

Friske importerte krydderurter som skal inngå i en rett som ikke skal varmebehandles, bør tilsettes rett før maten skal spises eller serveres ved siden av for å unngå potensiell oppvekst av bakterier i retten. Risikoen for smittestoffer kan også reduseres ved å legge importerte krydderurter og andre bladgrønnsaker i eddikvann. Bruk 0,6 dl av 35 % eddikessens til 1 liter lunkent vann fra springen – la bladene ligge i vannbad i 10-15 minutter. Skyll deretter bladene godt med rent, kaldt vann for å fjerne eddiksmaken.

NB! 35 % eddikessens er sterkt etsende og kan gi alvorlige forgiftninger, se Giftinformasjonen. Eddikessens skal oppbevares utilgjengelig for barn. De fleste levende bakterier vil reduseres i antall under en slik behandling. Eddikbad kan også benyttes til andre risikoprodukter som f.eks. spirer.

Les mer på Matportalen