26.06.2025 09:26:41 av Iselin Bogstrand Sagen, Innholdsrådgiver ernæring

Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart

Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.

– Vi er mest sannsynlig 14 dager tidligere ute enn vanlig, og det er mye moreller på vei inn, faktisk over 700 tonn. Det er veldig positivt, sier Leif Øie, fruktlagerinspektør i Grøntprodusentenes Samarbeidsråd (GPS). 

– Hardanger mener de kan levere fra første uken i juli. Det betyr at vi får en bred og lang sesong med norske moreller over store deler av landet, sier Øie. 

Tunneler gir tryggere avlinger 

Moreller er sårbare for regn – i motsetning til mye annen grøntproduksjon. Ett eneste regnskyll kan ødelegge en hel avling. Derfor dyrkes stadig mer under plastbeskyttelse. 

– Når morellene dyrkes i tunnel, eller med dekke, er man langt mindre utsatt for værskader. Det gir både jevnere modning og mer stabile avlinger. Dekke fungerer nesten som en tunnel, og gir god beskyttelse også i områder med mye vind, forklarer Øie. 

Nyt mens du kan 

 Vi spiser mellom 1500 til 2000 moreller tonn i året- litt avhengig av sesong. Her er også kirsbær med, men det er en liten andel. I 2024 produserte vi 847 tonn norske og importerte 1033 tonn.

– Det er gode nyheter at vi får en noe lenger sesong i år. Vanligvis er sesongen som regel over i midten av august, så spis og nyt dem når de er her. Aller best er de spist som de er, oppfordrer Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).  

Morell eller kirsebær? 

Begrepene brukes ofte om hverandre, men det finnes en viktig forskjell: 

– Moreller og kirsebær omtales ofte som det samme, men kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge kalles moreller, og surkirsebær, som vi gjerne kaller kirsebær, forklarer Sagen.