Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien
Planlegg og bruk opp før du drar
Ved å planlegge måltidene nøye før ferien kan man spare både penger og redusere matsvinn.
– Lag middager basert på det du har i kjøleskapet. De fleste grønnsaker kan brukes i for eksempel omelett, gratenger, supper og wrap. Det du ikke rekker å spise opp kan fryses, sier matfaglig rådgiver Torjus Bredvold.
Forvell grønnsakene før frysing
Grønnsaker kan gjerne fryses, men mange av dem bør først forvelles – det vil si kokes raskt og deretter kjøles ned. Det gjør at grønnsakene beholder både smak, konsistens og næringsinnhold etter opptining.
Løk, purre, paprika og tomater trenger derimot ikke forvelles. De kan fryses som de er, og passer best til varme retter etter opptining.
Frukt og bær fryses uten forvelling. Kutt frukten opp først, og et godt tips er å fryse ned frukt og bær i porsjonsposer til smoothie.
Lag supper og sauser
Et godt tips for grønnsaker som synger på siste verset, er å lage suppe, saus og gratenger og fryse ned i porsjoner. Poteter og andre rotgrønnsaker gir god fylde og kan brukes sammen med det du har.
– Når jeg kommer hjem fra ferie etter en lang dag med reising, er det en deilig å ta opp ferdiglaget lasagne i fryseren, sier Bredvold.
Ta vare på urtene
Friske urter kan tørkes eller fryses for lengre holdbarhet. Bind dem sammen i små bunter og heng dem på et tørt og varmt sted. Når de er tørre, smuldrer du dem opp og oppbevarer dem i lufttette beholdere. Tørkede urter kan brukes i matlagingen hele året. Urter kan også fryses ved å finhakke dem og putte dem i en isbitform med litt olivenolje før de fryses ned. Da kan du ta opp en terning og legge den rett i pannen når du skal steke noe. Urter kan også hakkes og fryses i isbitformer med vann, perfekt til supper og gryter.