«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt

Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.

29.08.2025 08:11:36 av Maren Berg, Prosjektleder 5 om dagen barnehage

Fra 2016 til 2025 har «5 om dagen»-barnehager økt serveringen av frukt og grønnsaker betydelig – og de serverer oftere grønnsaker til både frokost og lunsj enn andre barnehager. 

Flere barnehager serverer frukt og grønnsaker 

I løpet av de siste ni årene har stadig flere «5 om dagen»-barnehager begynt å servere frukt og grønnsaker til barna. Grønnsaker til frokost har økt med 30 %, til lunsj med 10 %, og frukt til frokost med hele 40 %. 

Og sammenlignet med andre barnehager, serverer «5 om dagen»-barnehager oftere grønnsaker til både frokost og lunsj. 

– Økningen skyldes nok flere faktorer – som mer fokus på sunn mat i barnehagene og høye forventninger fra foreldre – men «5 om dagen»-konseptet har helt klart bidratt til denne positive utviklingen, sier Maren Berg, prosjektleder for «5 om dagen»-barnehage i OFG. 

Kompetanse er nøkkelen 

Styrere, ledere og matansvarlige fremhever ansattes kunnskap og bevissthet som avgjørende for et godt mattilbud. Digitale løsninger brukes stadig mer for å informere foreldre, og e-læringskurs trekkes frem som en effektiv måte å øke kompetansen på. 

– Når ansatte får faglig påfyll og praktiske tips, blir det enklere å servere sunn mat hver dag, sier Berg. 

Ønsker mer støtte 

Undersøkelsen avdekker også at barnehagene etterlyser mer praktisk hjelp – som barnevennlige oppskrifter, tips for å få grønnsaker inn i måltidene, og faglig innhold om kostholdets betydning for barns utvikling, samt materiell som kan benyttes i samarbeid med foreldrene.  

Et viktig folkehelsetiltak 

Gode matvaner etableres tidlig, og barnehagen kan spille en nøkkelrolle i å utjevne sosiale helseforskjeller. 

– Vi ser det som en viktig oppgave å spre kunnskap og inspirasjon om frukt og grønt, og gjøre det attraktivt for ansatte å være aktive som «5 om dagen»-barnehage, sier Berg. 

Kostrådene er endret fra fem om dagen til minst fem – helst åtte – porsjoner daglig. 

– Derfor er det naturlig at også konseptet får nytt navn. Mer om det kan vi røpe senere, sier hun. 

Nøkkeltall fra undersøkelsen 

Servering i dag – «5 om dagen»-barnehager vs. andre: 

  • Grønnsaker til frokost: 61 % vs. 53 % 

  • Grønnsaker til lunsj: 86 % vs. 77 % 

Utvikling fra 2016 til 2025 i «5 om dagen»-barnehager: 

  • Grønnsaker til frokost: +30 % (fra 47 til 61 %) 

  • Frukt til frokost: +40 % (fra 42 til 59 %) 

  • Grønnsaker til lunsj: +10 % (fra 78 til 86 %) 

Om undersøkelsen: Gjennomført blant 787 styrere, ledere og matansvarlige i barnehager hentet fra OFGs barnehageregister. Alle har tidligere meldt seg på «5 om dagen»-programmet, men ikke alle følger det aktivt (omtales som «andre barnehager»). Tilsvarende undersøkelse ble gjort i 2016, som muliggjør sammenligning over tid.