Gresskar - mer enn skumle lykter

Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.

13.10.2025 08:08:54 av Iselin Bogstrand Sagen, Innholdsrådgiver ernæring

– Mange ser på gresskaret som pynt, ikke som mat. Det er synd, for gresskar er både smakfullt, næringsrikt og enkelt å bruke, sier Sagen. 

Mange kjøper – få bruker innmaten 

En undersøkelse gjennomført av Norstat for OFG i november 2023 viser at nesten tre av ti familier med barn mellom 6 og 15 år kjøper gresskar til Halloween, men bare halvparten bruker innmaten til matlaging. 

Tradisjonen med utskårne Halloween-gresskar er fortsatt ganske nytt i Norge. Kun 14 % av barnefamiliene kjøpte gresskar og lagde lykt i 2019, mens det var 27 % i 2023  

– Så det er kanskje ikke så rart at det tar litt tid før vi lærer oss å bruke hele gresskaret – også innmaten, sier hun. 

2800 tonn gresskar – mest norsk 

I fjor ble det solgt rundt 2800 tonn gresskar, hvorav rundt 1800 tonn var norskprodusert. Dette inkluderer både Halloween-gresskar og matgresskar. I Norge er det matgresskarene “Hokkaido-gresskar” og “spaghettigresskar” som det dyrkes mest av. 

Hokkaido-gresskaret er tilgjengelig allerede fra tidlig høst, og er et sesongprodukt som passer like godt til middag som dessert. 

– Hokkaido-gresskaret er en kulinarisk favoritt med mild, nøtteaktig smak og dyp oransje farge. Den sterke oransje fargen vitner om et høyt innhold av betakaroten, som kan omdannes til vitamin A i kroppen- som er viktig for hud, hår og syn. I tillegg er gresskar fiberrikt, som gjør at det metter godt.   

Mange oppskrifter bruker Hokkaido-gresskar, men du kan fint bruke innmaten fra Halloween-gresskaret på samme måte, sier Sagen. 

Spaghettigresskar har en spaghettilignende struktur og noen bruker det som alternativ til pasta. 

– Men det blir nok ikke helt det samme, så ikke forvent pasta av gresskar. Jeg liker best å dele spaghettigresskaret i to, toppe det med grønnsaker og ost, og gratinere det i ovnen. 

Disse skal du ikke spise 

Du får også kjøpt dekorative og fine pyntegresskar i hageforretninger og blomsterbutikker. 

–Og som navnet tilsier, dette er pynt, ikke mat. De skal ikke spises.  

Slik bruker du både Halloween-gresskar og Hokkaido-gresskar 

  • Lag gresskarsuppe eller mos – gir kremet konsistens og naturlig sødme. 

  • Bak med gresskar – gjør brød, muffins og scones saftigere. Kok gresskar i terninger og mos det før bruk. 

  • Rist frøene i ovnen– perfekt som snacks eller topping. 

  • Frys ned rester – ferdig kokt eller most gresskar kan brukes senere i supper eller bakst. 

– En av mine favoritter er peanøttgryte med Hokkaido-gresskar og kylling. Det er høst på sitt beste – mettende, fargerikt og fullt av næring, avslutter Sagen.