Nordmenn kaster 9 kilo frukt og grønt i året

Hver nordmann kaster rundt ni kilo frukt og grønt i året – tre fulle handleposer med spiselig mat. For en familie på fire blir det over 35 kilo rett i søpla. Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer hva som bør kastes – og hva som kan reddes.

10.11.2025 07:37:41 av Iselin Bogstrand Sagen, Ernæringsrådgiver

– Det er både unødvendig og trist at så mye god frukt og grønt går til spille. Mange små grep i hverdagen kan gjøre en stor forskjell, sier ernæringsrådgiver Iselin Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Viktig å lære seg riktig oppbevaring 

Frukt og grønnsaker står for omtrent en fjerdedel av matsvinnet i norske husholdninger. Samlet utgjør dette over 50 000 tonn spiselig frukt og grønt som kastes årlig – nok til å fylle flere tusen lastebiler.  

– Vi kjøper ofte mer enn vi rekker å bruke, eller vi oppbevarer feil. Små vaner – som å sette eplene kaldt eller bruke modne bananer i smoothie – kan spare både mat og penger, sier Sagen. 

Ernæringsrådgiveren om mugg, flekker og misfarging - hva kan spises? 

  • Hard frukt og grønt som for eksempel gulrot og kålrot kan ofte reddes ved å skjære bort det dårlige med god margin.

  • Myk frukt og grønt med mugg eller råte bør kastes. Muggsopp og eventuelle muggsoppgifter sprer seg raskt i myke matvarer som tomater, agurker og bær. Er «naboene» til det mugne bæret eller tomaten begynt å bli slappe og udelikate? Kast dem også – og spis resten! Fjern det som er dårlig med det samme, og bytt emballasje.

  • Dårlige poteter?  Små spirer kan enkelt fjernes – da er poteten helt trygg å spise. Har poteten mange eller lange spirer, bør den kastes. Grønne poteter skal alltid kastes; det hjelper ikke å skrelle bort det grønne, grønnfargen er en indikasjon for at potetene er blitt utsatt for lys, som kan gjøre at det dannes helseskadelige stoffer. 

  •  Har brokkolien blitt litt gul? Det skyldes at klorofyllet brytes ned, og det er helt ufarlig. Skjær bort det gule og bruk resten. 

  • Mørke prikker på blomkålen? Små, mørke prikker på blomkålen er ikke farlig. Skjær bort flekkene, så er resten like fin å bruke. 

  • Slappe og myke frukt og grønnsaker? Helt ufarlig, spis med det samme eller bruk i smoothie, suppe, gryter, bakst og mer! 

– Frukt og grønt er ferskvare, og smaker aller best når det spises i tide. Få oversikt i kjøleskapet og planlegg ut fra det du allerede har, så blir det lettere å bruke opp alt. Når du vet hvordan ulike frukt og grønnsaker bør oppbevares, kaster du også mindre, sier ernæringsrådgiver Iselin Sagen. 

Les mer: Tips til oppbevaring av frukt og grønnsaker. 

Kilde: NORSUS – «Matsvinn i norske husholdninger» (2024).