Hopp til innhold

Temperatur
Generelt kan man si at lav temperatur nedsetter livsfunksjonene i produktene og forlenger oppbevaringstiden.

De vanligste fruktslagene som brukes, utvikler et saftig og aromatisk fruktkjøtt via en modningsprosess. Frukt som høstes umoden, som for eksempel epler og pærer bør derfor lagres i romtemperatur. Enkelte fruktslag, som melon, banan, papaya og avokado kan ta skade av for kald lagring. Steinfrukt og bær høstes nær innpå naturlig fullmodning, og kan derfor oppbevares i kjøleskapet.

De aller fleste grønnsaker skal ikke gjennom en modningsprosess, og kan derfor med fordel oppbevares i kjøleskapet. Unntakene er tomat, agurk, artiskokk, fersk ingefær, aubergine og squash.

Luftfuktighet
De fleste produkter tar skade av tørr luft, unntaket er løkvekster (gul, løk, purreløk, hvitløk) som fra naturens side er utstyrt for overvintring under tørre forhold. Røtter (gulrøtter, sellerirot, persillerot) og bladgrønnsaker med stor fordampingsoverflate tar størst skade av tørr luft. Slike produkter bør oppbevares i egnet emballasje som holder på fuktigheten.

Lysforhold
Frukt og grønnsaker bør ikke utsettes for unødig dagslys eller kunstig lys. Dette gjelder spesielt potet, gulrot, hvit asparges eller sikori som vil få en bitter smak eller skjemmende farge ved lyspåvirkning.

Hold avstand!
Frukt som modnes - deriblant tomat og eple - produserer stoffet etylen, og bør ikke lagres sammen med andre fruktslag eller grønnsaker. Modne og umodne frukter bør heller ikke oppbevares sammen. Kjøp heller lite og ofte - på den måten unngår man dette problemet.

Bør oppbevares i romtemperatur:
Epler
Pærer
Melon
Banan
Papaya
Avokado
Tomat
Agurk
Artiskokk
Fersk ingefær
Aubergine
Squash

Bør oppbevares i kjøleskapet:
Steinfrukter
Bær
De aller fleste grønnsaker

Kilde: Matportalen.no