Rydd kjøleskapet – sett suppe på menyen

Å kaste mat er ikke bra hverken for miljøet eller økonomien. Størstedelen av matsvinnet skjer hjemme i private husholdninger. Her er noen enkle tips til hva du kan gjøre hjemme hos deg for å minske matsvinnet og bli en matredder.

Det er en god vane å rydde kjøleskapet en dag i uken. Restene kan ofte bli til en deilig suppe, og resultatet er at du får en rimelig middag og god samvittighet på kjøpet.

Kutt, kok og mos

Suppe er enkelt å lage fra bunnen av og tar gjerne ikke mer enn 15-30 minutter å lage. Den aller letteste måten å lage suppe på er å kutte grønnsaker i grove biter, koke dem møre i buljong og deretter servere. Vil du ha en mer kremet suppe kan du bruke en stavmikser. Suppe passer å spise hele året, men smaker spesielt godt når det begynner å bli kaldere i været. Mange av de smaksrike norske rotgrønnsakene som pastinakk, jordskokk og sellerirot gir mye smak og er en god base for utallige supper.

Handleliste og ukeshandel bidrar til mindre matsvinn

Vi har høy tetthet av dagligvarebutikker i landet vårt, og det viser seg at mange handler fire ganger i uken. Ved å redusere dette til en eller to ganger kan vi spare både tid og penger. Det er også bevist at god planlegging gir mindre matsvinn. For eksempel kan gulrøtter serveres revet med litt sitron på sammen med fiskekakene, som staver i matpakken og i en rotmos senere i uken.

Originalemballasjen tar vare på grønnsakene

Har du tenkt over hvorfor ulike frukt og grønnsaker har ulike emballasje? Noe er pakket i tett plast og andre produkter har lufthull. Noen produkter er i faste skåler og noen kan plukkes løst. Oftest er dette emballasje som er valgt fordi produktene skal holde seg best mulig. Grønnsaker er levende produkter og kan bli slappe hvis de får for mye luft og de kan råtne hvis det blir for tett. De trenger å puste. Poteter er oftest pakket i lystett emballasje, fordi potetene ikke skal eksponeres for lys og varme. Produkter som er sårbare for slag og klemskader er oftest å finne i en skål, som skåner produktene. Dette gjøres fordi vi ønsker å unngå matsvinn underveis i verdikjeden. Et godt tips er derfor å bevare originalemballasjen og pakke resten inn i denne.

Restesuppe er bra for både kloden og lommeboken

Uansett vil de fleste av oss ende med noen rester i bunnen av kjøleskapet, og en god vane er å sette av en dag i uken til å rydde kjøleskapet og lage mat av restene. Vi kaller det gjerne suppetorsdag, fordi alle grønnsaksrester fint kan bli med i en deilig suppe, en omelett eller en wok. På den måten slipper vi å kaste mat og vi kan handle inn friske og fine råvarer til helgen.

Så enkelt lager du suppe