Fiken

Fiken er en frukt som dyrkes i området rundt Middelhavet og i Brasil. Fruktkjøttet er mykt og saftig og fullt av små spiselige kjerner.

Den er dråpeformet i fasong og fargen på skallet kan variere mellom de ulike sortene. Mest vanlig er lysegrønn eller rødblå fiken. Den har et høyt naturlig sukkerinnhold og smaken kan beskrives som søt og syrlig med en anelse av nøttesmak. Skallet består egentlig av kronblader til blomsten. Fiken er en meget gammel frukt og er omtalt i både Det gamle og Det nye testamentet.

 

Bruksområde

Fersk fiken er en deilig dessertfrukt med mange bruksegenskaper. Fersk fiken passer godt til et ostebord eller i fruktsalat eller middagssalat. Den kan gjerne gratineres eller bakes og serveres varm som dessert eller med parmesan på tapasbordet.  Fiken kan brukes i kjøttretter eller som garnityr til is. Den er også godt egnet i bakverk.

 

Egenskaper

Fiken inneholder vitamin A som bidrar til normal hud og normalt syn. Fiken har også et høyt kostfiberinnhold. Det høye kostfiberinnholdet gjør fiken gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Fiken skal være moden og gi etter for et lett håndtrykk. Den bør være ren og fri for sprekker eller støtflekker. På fruktens overflate finnes det ofte et pulveraktig belegg som er helt naturlig. De mest modne og beste fikene er normalt de som er mørkest i fargen.

 

Lagring

0 - 4°C

Moden frisk fiken har kort holdbarhet og bør spises så fort som mulig. Fiken må oppbevares kjølig og beskyttes mot direkte lufttrekk. Fiken må også håndteres med forsiktighet. De får meget lett trykk- og støtskader.

Norsk
Fiken
Latin
Ficus carica
Engelsk
Fig
Tysk
Feige
Fransk
Figue
Spansk
Higo
Italiensk
Fico