Hopp til innhold

Skriv ut

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
86 % 83 g 174 41 0.7 g 9 g 0 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0 g 9 g 1.1 g 770 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
64 RAE 0 µg 0.6 Alfa-TE 0.04 mg 0.02 mg 0.2 mg 0.3 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.03 mg 4 µg 0 µg 4 mg 18 mg 0.3 mg 0 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
220 mg 13 mg 0.1 mg 0 µg 0.1 mg 25 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Kirsebær
Latin: Prunus cerasus
Engelsk: Cherries, sour cherries
Tysk: Kirschen, Sauerkirschen
Fransk: Griottes
Spansk: Guindas
Italiensk: Ciliegie

OM KIRSEBÆR

Kirsebær kommer opprinnelig fra området rundt Adriaterhavet, men vokser nå vilt flere steder i Europa og andre deler av verden. Mange har også disse fruktene på egne trær i hagen. Kirsebær har mørk rød farge på skall og fruktkjøtt og smaker surt. Frukten brukes derfor mest til safting eller annen foredling.

Bruksområde

Kirsebær har en svært sur og syrlig smak og passer best til å bli konservert. Den kan likevel spises naturell sammen med yoghurt eller i fruktsalat. Ved foredling er surkirsebær egnet til å saft-, vin- og likørproduksjon. Frukten kan også brukes til kompott eller syltetøy.

Egenskaper

Kirsebær er en kilde til beta-karoten og kostfiber. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt hår. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Kirsebær skal være rene, hele, faste i skallet uten sprekker eller andre skader. De skal også være fri for skader påført av innsekter og fugler. Skallet skal være blankt uten bløte eller mørke flekker. Modne kirsebær skal ha dyp rød farge.

Lagring

0 - 2°C

Kirsebær har kort holdbarhet og bør oppbevares så nær 0 - 2 °C som mulig, og med høy luftfuktighet.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
86 % 83 g 174 41 0.7 g 9 g 0 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0 g 9 g 1.1 g 770 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
64 RAE 0 µg 0.6 Alfa-TE 0.04 mg 0.02 mg 0.2 mg 0.3 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.03 mg 4 µg 0 µg 4 mg 18 mg 0.3 mg 0 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
220 mg 13 mg 0.1 mg 0 µg 0.1 mg 25 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Kirsebær
Latin: Prunus cerasus
Engelsk: Cherries, sour cherries
Tysk: Kirschen, Sauerkirschen
Fransk: Griottes
Spansk: Guindas
Italiensk: Ciliegie