Kirsebær

Kirsebær er steinfrukt og i slekt med plommer. Kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge blir kalt for moreller, og surkirsebær, som vi her kaller kirsebær.

Kirsebær kommer opprinnelig fra området rundt Adriaterhavet, men vokser nå vilt flere steder i Europa og andre deler av verden. Mange har også disse fruktene på egne trær i hagen. Kirsebær har mørk rød farge på skall og fruktkjøtt og smaker surt. Frukten brukes derfor mest til safting eller annen foredling.

 

Bruksområde

Kirsebær har en svært sur og syrlig smak og passer best til å bli konservert. Den kan likevel spises naturell sammen med yoghurt eller i fruktsalat. Ved foredling er surkirsebær egnet til å saft-, vin- og likørproduksjon. Frukten kan også brukes til kompott eller syltetøy.

 

Egenskaper

Kirsebær er en kilde til beta-karoten og kostfiber. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt hår. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Kirsebær skal være rene, hele, faste i skallet uten sprekker eller andre skader. De skal også være fri for skader påført av innsekter og fugler. Skallet skal være blankt uten bløte eller mørke flekker. Modne kirsebær skal ha dyp rød farge.

 

Lagring

0 - 2°C

Kirsebær har kort holdbarhet og bør oppbevares så nær 0 - 2 °C som mulig, og med høy luftfuktighet.

Sesongmåneder

August, September

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
86 %
Vann
83 g
Kilojoule
174 KJ
Kilokalorier
41 Kcal
Protein
0,7 g
Karbohydrat
9 g
Fett
0 g
Norsk
Kirsebær
Latin
Prunus cerasus
Engelsk
Cherries, sour cherries
Tysk
Kirschen, Sauerkirschen
Fransk
Griottes
Spansk
Guindas
Italiensk
Ciliegie