Kiwi

Kiwi kommer opprinnelig fra Kina. Frukten vokser på trær og dyrkes nå flere steder i verden, men vi kjenner kiwi best fra New Zealand. Navnet kiwi kommer fra fuglen med samme navn som er et nasjonalsymbol på New Zealand.

Kiwi kommer opprinnelig fra Kina. Den vokser på trær og dyrkes nå flere steder i verden, men vi kjenner kiwi best fra New Zealand. Navnet kiwi kommer fra fuglen med samme navn som er et nasjonalsymbol på New Zealand. Kiwi er botanisk sett et bær og smaken som er frisk og syrlig, kan minne mye om stikkelsbær. Ingen annen eksotisk frukt har erobret verden i den grad som kiwi har gjort, og det har mye med den gode holdbarheten å gjøre. Det har etter hvert blitt flere varianter på markedet og vi har i dag kiwi med både grønt og gult fruktkjøtt. Frukten har et brunt hårete skall og fruktkjøttet inneholder mange spiselige kjerner. Kiwi høstes før de er ferdig modne og modnes under distribusjon.

Gul kiwi er en videreutvikling fra grønn kiwi, men med andre egenskaper. Også denne gangen er planten hentet fra Kina og videreutviklet på New Zealand. Gul kiwi inneholder ikke enzymet actinidin og frukten er således mindre syrlig. Gul kiwi har et glatt, tynnere skall og er ikke hårete som grønn kiwi. Smaken er tropisk søt og kan minne om en blanding av mango, banan og melon. Fruktkjøttet er gult med små spiselige rødsvarte kjerner. Fasongen er litt avlang, med en liten knopp i enden. Gul kiwi kan spises med skallet på eller på samme måte som vanlig kiwi. Import fra New Zealand i perioden juni – november.

Det finnes også en minikiwi. Søk på Kiwai i leksikonet for å lese mer.

 

Bruksområde

Kiwi spises naturell. Kiwi deles i to og spises med skje som et bløtkokt egg. Nyere type gul kiwi som har kommet på markedet, har glatt skall og kan spises med skallet på. Kiwi kan brukes i fruktsalat, til ost og til stekte kjøttretter. Kiwi brukes også til pynt av kaker. Grønn kiwi må ikke brukes i gele da dette vil medføre at geleen ikke stivner.

 

Egenskaper

Kiwi har et høyt innhold av vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kiwi er også kilde til folat og kalium. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Kiwi har også et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Kiwi skal være hel, fast og fri for mørke flekker. Skallet skal være uten rynker eller skrukker. Kiwi er moden når den gir etter for et lett trykk.

 

Lagring

0 - 2°C

Kiwi har svært god holdbarhet når den er umoden. Den må da oppbevares kjølig og beskyttet mot etylengasspåvirkning og lufttrekk. Moden kiwi har noe dårligere holdbarhet, men kan tåle lagring i flere dager ved lav temperatur.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
86 %
Vann
84 g
Kilojoule
239 KJ
Kilokalorier
57 Kcal
Protein
1,1 g
Karbohydrat
10,6 g
Fett
0,5 g
Norsk
Kiwi
Latin
Actindia chinesis
Engelsk
Kiwifruit, Chinese gooseberry
Tysk
Kiwi, Chinesische Stachelbeere
Fransk
Kiwi
Spansk
Kiwi
Italiensk
Kiwi