Klementiner

Klementin er en sitrusfrukt som sannsynligvis er en tilfeldig krysning mellom mandarin og andre situsfrukter som pomerans og bitter appelsin, og ble oppdaget av pater Clement i Algerie omkring år 1900.

Det sies at klementinen er en tilfeldig krysning mellom mandarin og andre sitrusfrukter som f.eks. pomerans og bitter appelsin. Den ble oppdaget av pater Clement i Algerie omkring år 1900. Klementiner er vanligvis steinfrie, men finner du en stein i en klementin, er det kanskje en "hybrid" du spiser eller at treet har stått for nær et sitrontre, og blitt bestøvet av det. Klementiner har god smak, med perfekt balanse mellom sukker og syre. Klementin er en litt flattrykt frukt med oransjefarget skall. I november og desember er det sorter som er lettskrelte.

Det finnes mange sorter klementiner som det ikke er så lett å se forskjellen på for andre enn kjennere, og de blir alle pakket og eksportert som klementiner. Hovedsortene i Norge regnes som Clemenules, og det er den vi spiser rundt juletider, men vi har også sorter som Marisol, Clemenvillas (hybrid), Clemenpons og Oronules. Vi importerer mye klementiner fra Spania, Marokko, Israel, Sør-Afrika, Uruguay, Chile og Peru.

I førjulstiden er det klementiner vi finner i butikken. Disse har vært importert til Norge siden 1963. På andre tider av året kan vi også finne nye mandarin-sorter.

 

Bruksområde

Klementiner spises i hovedsak naturell som en naturlig og velsmakende forfriskning, eller til dessert. Brukes også i fruktsalater, andre desserter, som kakepynt, pynt på ostefat, etc. Den har en fin balanse mellom søtt og surt, og får derfor en nydelig aromatisk smak.

 

Egenskaper

Klementin har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Klementin har også et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Småsitrus skal være hele, sunne og fri for sår og skader i skallet. Fruktene skal ikke ha fremmed lukt eller smak, de skal være saftspente, velformet og jevne i størrelse.

 

Lagring

0 - 2°C

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
75 %
Vann
88 g
Kilojoule
180 KJ
Kilokalorier
43 Kcal
Protein
0,9 g
Karbohydrat
8,7 g
Fett
0,1 g
Norsk
Småsitrus, Klementiner