Cantaloupemelon

Cantaloupemelon er en velkjent sukkermelon og har sitt navn fra byen syd for Roma der den ble oppdaget. Denne melonen kjennes best igjen ved at den er helt rund i formen, skallet er stripete og nettingformet.

Cantaloupe er en velkjent sukkermelon og har sitt navn fra byen syd for Roma der den ble oppdaget. Denne melonen kjennes best igjen ved at den er helt rund i formen, skallet er stripete og nettingformet. Den er egentlig ganske liten, ca 10 – 15 cm i diameter. Fargen kan variere noe fra lys grå til gulgrønn og melonen kan bli opp til 1 – 1,5 kilo. Fruktkjøttet ved en moden cantaloupe er lys orange, mykt, saftspent og smaken er deilig og aromatisk.

Cantaloupe deles i to, og alle frøene i midten skrapes ut f.eks. med en skje. Deretter deles melonen i mindre biter, fruktkjøttet skjæres løs fra det tykke skallet og serveres. Et tips er å løsne fruktkjøttet fra skallet og servere fruktkjøttet rett fra skallet. Den kan også kuttes i biter og ha i fruktsalat eller spises naturell. Nydelig til forrett servert sammen med spekeskinke.

Cantaloupe oppbevares som andre sukkermeloner best mellom 6 – 9 C°. Den blir lett utsatt for kuldeskader og bør ikke oppbevares kaldt.

 

Bruksområde

Cantaloupe deles i to, og alle frøene i midten skrapes ut med en skje. Deretter deles melonen i mindre biter, fruktkjøttet skjæres løs fra det tykke skallet og serveres. Fint serveringstips er å løsne fruktkjøttet fra skallet, men å servere fruktkjøttet liggende oppå skallet. Melonen kan også kuttes i biter og tas med i en fruktsalat eller spises naturell. Nydelig til forrett servert sammen med spekeskinke.

 

Egenskaper

Cantaloupe-melon har lavt energi - og fettinnhold og er en kilde til vitamin C og kostfiber. Cantaloupemelon har i tillegg høyt innhold av beta-karoten. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til normal hud og normalt syn.

 

Kvalitetskrav

Melon må være fast i konsistensen med et hardt skall fri for skader og mørke flekker. Et godt tegn på god kvalitet er at melonen er tung i forhold til størrelsen. Når melonen er moden dannes en synlig ring omkring stilkfestet. Melonen vil også dufte sterkere og fruktkjøttet gi etter for et lett håndtrykk. Den ideale salgsvekt er ca 1 – 1,5 kilo.

Norsk
Meloner
Latin
Cucumis melo
Engelsk
Melon
Tysk
Melone
Fransk
Melon
Spansk
Melón
Italiensk
Melone