Hopp til innhold

Norsk: Meloner
Latin: Cucumis melo
Engelsk: Melon
Tysk: Melone
Fransk: Melon
Spansk: Melón
Italiensk: Melone

OM MELONER

Sukkermelon brukes mest til forrett, i fruktsalater eller til dessert. Vannmelon som forfriskning eller som forrett eller dessert. Det finnes mange forskjellige typer melon på markedet. Av sukkermelonene kjenner vi best igjen variantene honningmelon, nettmelon, galiamelon, kantaluppmelon og ogenmelon. Sukkermelon tilhører gresskarfamilien, sammen med bl.a. agurk, gresskar og squash. De forskjellige melonsortene markedsføres under sortsnavn, og det er ikke lett å holde rede på hvilken gruppe de forskjellige meloner hører hjemme i. Sortene varierer sterkt i form og farge, noen er helt runde, andre avlange. Noen er glatte i skallet, andre er stripete og andre igjen er dekket av et nettmønster. Fruktkjøttet er enten hvitt, grønt eller oransje.

Bruksområde

Melon deles i to, og alle frøene i midten skrapes ut med en skje. Deretter deles melonen i mindre biter, fruktkjøttet skjæres løs fra det tykke skallet og serveres. Fint serveringstips er å løsne fruktkjøttet fra skallet, men å servere fruktkjøttet liggende oppå skallet. Melon kan også kuttes i biter og tas med i en fruktsalat eller spises naturell. Nydelig til forrett servert sammen med spekeskinke.

Egenskaper

Meloner har lavt energi - og fettinnhold. Galia, honning og cantaloupe-melon er kilde til vitamin C og kostfiber. Cantaloupemelon har i tillegg høyt innhold av beta-karoten. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til normal hud og normalt syn.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Melon må være fast i konsistensen med et hardt skall, fri for skader og mørke flekker. Et tegn på god kvalitet er at melonen er tung i forhold til størrelsen. Når sukkermelon er moden, dannes en synlig ring omkring stilkfestet. Melonen vil også dufte sterkere og fruktkjøttet gi etter for et lett trykk.

Sorter

 • Cantaloupemelon

  Cantaloupemelon er en velkjent sukkermelon og har sitt navn fra byen syd for Roma der den ble oppdaget. Denne melonen kjennes best igjen ved at den er helt rund i formen, skallet er stripete og nettingformet.

 • Charentaismelon

  Charentaismelon er en sukkermelon og en nær slektning av cantaloupemelon. Denne melonen har en meget bra kvalitet og kjennes best igjen ved at den er rund i formen, skallet er glatt og fargen er lys grønn.

 • Galiamelon

  Galiamelon er en sukkermelon og har etter hvert blitt ganske vanlig i handelen. Selve navnet Galia kommer fra den kibbutz i Israel hvor melonen ble dyrket frem.

 • Honningmelon

  Honningmelon er en av de mest kjente sukkermelonene vi importerer til Norge. Formen kan variere noe fra rund til oval og skallet er gult og glatt med langsgående furer.

 • Nettmelon

  Nettmelon er en sukkermelom og har sitt navn etter det karakteristiske nettmønsteret den har på skallet. Skallet har en bunnfarge som er lys gul og nettmønsteret er grå-hvitt til nesten gyllenbrunt.

 • Ogenmelon

  Ogenmelon er er en sukkermelon som er fremavlet i Israel og er en krysning av cantaloup- og nettmelon. Størrelsen kan variere noe avhengig av produksjonsland, men mest vanlig er 10-15 cm i diameter.

 • Orange Flesh melon

  Orange flesh melon er en sukkermelon og kalles også for cantalenmelon. Denne melonen kjennes best igjen ved at den er helt rund i formen, skallet er glatt og fargen er lys gulorange.

 • Piel de Sapo melon, Froskeskinnsmelon

  Piel de sapo betyr froskeskinn på spansk, og navnet kommer av denne melonen sitt utseende med en knudrete og ujevn overflate. Bakgrunnsfargen er klar grønn, dekket med et uregelmessig mønster av mørkegrønne, nesten svarte flekker.

 • Vannmelon

  I vannmelon sitter kjernene i fruktkjøttet hvis den ikke er stenfri. Vannmelon kommer opprinnelig fra Afrika der den fortsatt vokser vilt. Den dyrkes i dag i flere av landene rundt Middelhavet.

Norsk: Meloner
Latin: Cucumis melo
Engelsk: Melon
Tysk: Melone
Fransk: Melon
Spansk: Melón
Italiensk: Melone