Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
89 % 83 g 222 52 0.9 g 11.3 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0 g 11.3 g 1.3 g 69 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
6 RAE 0 µg 0.3 Alfa-TE 0.03 mg 0.01 mg 0.1 mg 0.2 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.03 mg 11 µg 0 µg 9 mg 14 mg 0.2 mg 0 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
214 mg 10 mg 0.1 mg 0 µg 0.08 mg 23 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Moreller, søtkirsebær
Latin: Prunus avium
Engelsk: Cherries, sweet cherries
Tysk: Kirschen, Süß kirschen
Fransk: Cerises
Spansk: Cerezas
Italiensk: Ciliegie

OM MORELLER

Moreller er steinfrukt og i slekt med plommer. Moreller og kirsebær omtales ofte om hverandre, men kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge blir kalt for moreller, og surkirsebær, som vi her kaller kirsebær. Moreller kommer opprinnelig fra Kina der de har vært dyrket i over 4000 år. De dyrkes nå i Europa og vi har en viss produksjon i Norge også. Moreller finnes i en rekke forskjellige varianter og i flere farger. Vi har gule, gulrøde, mørkerøde eller nesten svarte. De deles derfor inn i to hovedgrupper. Den ene er lyse moreller som har en noe større stein enn den mørke. Den andre er en mørk variant som har et noe fastere fruktkjøtt. Moreller har en god og søt smak og spises mest naturell.

Bruksområde

Moreller har en søt og mild smak og spises naturell som frisk frukt. Den kan tas med i fruktsalat eller serveres til dessert sammen med is. Moreller kan også serveres til ost.

Egenskaper

Moreller er en kilde til kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Moreller skal være rene, hele, faste i skallet uten sprekker eller andre skader. De skal også være fri for skader påført av insekter og fugler. Skallet skal være blankt uten bløte eller mørke flekker.

Lagring

0 - 2°C

Moreller har kort holdbarhet og bør oppbevares så nær 0 – 2 °C som mulig, og med høy luftfuktighet.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
89 % 83 g 222 52 0.9 g 11.3 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0 g 11.3 g 1.3 g 69 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
6 RAE 0 µg 0.3 Alfa-TE 0.03 mg 0.01 mg 0.1 mg 0.2 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.03 mg 11 µg 0 µg 9 mg 14 mg 0.2 mg 0 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
214 mg 10 mg 0.1 mg 0 µg 0.08 mg 23 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Moreller, søtkirsebær
Latin: Prunus avium
Engelsk: Cherries, sweet cherries
Tysk: Kirschen, Süß kirschen
Fransk: Cerises
Spansk: Cerezas
Italiensk: Ciliegie