Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
84 % 84 g 182 44 0.4 g 8 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0.1 g 7.9 g 4.5 g 20 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
2 RAE 0 µg 0.5 Alfa-TE 0.02 mg 0.02 mg 0.2 mg 0.3 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.02 mg 4 µg 0 µg 8 mg 10 mg 0.1 mg 0 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
164 mg 8 mg 0.1 mg 0 µg 0.1 mg 16 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Pærer
Latin: Pyrus communis
Engelsk: Pear
Tysk: Birne
Fransk: Poire
Spansk: Pera
Italiensk: Pera

OM PÆRER

Pære er en av de eldste fruktene vi kjenner til og dyrking skal ha skjedd allerede 3000 år f.Kr. Her i landet har frukten vært kjent siden middelalderen og finnes i dag i en rekke forskjellige varianter. Mesteparten av de pærene som omsettes i Norge importeres. Pærer krever et varmere og tørrere klima enn eple og produksjonen i Norge er liten. De fleste pærene er grønne i skallet, men det finnes også røde, brune og gulgrønne. Fruktkjøttet er hvitt og hardt før pæren er moden. Moden pære er myk og saftig med aromatisk smak.

Bruksområde

Pære spises naturell. Den smaker best moden og kan på en enkel måte ettermodnes i romtemperatur hvis den er hard. Er pæren moden, bør den ikke ligge lenge før den spises. Pære passer fint som mellommåltid, etter et måltid eller sammen med ost. Pære kan også brukes i fruktsalat, i bakverk, desserter, paier eller hermetiseres.

Egenskaper

Pære har lavt fettinnhold og høyt kostfiberinnhold. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Pære skal være fast i konsistensen og fri for støtskader. Den skal være hel, ha stilken på og ikke vise tegn til innskrumpning eller mørke flekker i skallet. Kvaliteten kan variere i forhold til sort og dyrkningssted. Form, farge og smak skal være typisk for sorten og størrelsen i kassen skal være jevn.

Lagring

1 - 2°C

Holdbarhet på pære kan variere en del i forhold til sort, dyrkningsland og lagringsbetingelser. Pære kan lagres i månedsvis på velegnede lagre for dette, så tabellen gjelder oppbevaring i butikken. For all oppbevaring er det viktig å holde temperaturen så lav som mulig og ha riktig luftfuktighet. Pære er ømfintlig for etylen og må ikke lagres sammen med epler eller andre frukter som utskiller etylen.

SORTER

  • Abate Fetel

    Abate Fetel er en grønn pære med brun rust. Avland, meget aromatisk og søt.

  • Anjou

    Anjou er en grønn pære, noe butt i fasongen. Søt, god smak når den er helt moden og bløt.

  • Bartlett, Williams

    En pære som selges i USA som Bartlett og i Sør-Afrika som Williams. Den har lys grønn til lys gul farge, har bred og klumpete pærefasong og er relativt storfallen.

  • Bosc

    Bosc er en gyllenbrun pære med klassisk pærefasong. Meget søt og saftig.

  • Comice

    Comice er en pære med grønnspettet skall med rødt kinn. Den har storfallen og rund fasong. Fruktkjøttet er fint og hvitt med søt, aromatisk smak

  • Conference

    Conference er en grønn pære med brun rust. Den er middels stor, avlang og ofte med en liten bøy øverst på skaftet. Fruktkjøttet er finkornet med søt og god smak, også mens pæren er hard og ikke ferdig modnet.

  • Gråpære

    Gråpære er en småfallen rund pære med lang tynn stilk. Det tykke skallet har en grunnfarge som er matt grønn, men det meste av pæren er dekket av rødbrun rust. Fruktkjøttet er gulhvitt og kornete.

  • Guyot

    Guyot er en avlang og grønn pære med rødt kinn og småbrune flekker i skallet. Fruktkjøttet er grovt, med søt og god smak.

  • Moltke

    Moltke er en storfallen og litt butt pære. Grunnfargen er gulgrønn med enkelte grønne partier og ofte er solsiden rustrød. Skallet er tykt og ofte dekket av et vokslag

  • Packham's Triumph

    Packham's Triumph er en lys grønn pære med rund fasong. Pæren er storfallen, ofte noe uregelmessig i fasongen og med knudrete overflate.

  • Passacrassana

    Passacrassana er en pære med grønngul grunnfarge og blir etter hvert gulgrå med oransje farge på solsiden.

  • Philip

    Philip er en gulgrønn pære med noe rød dekkfarge. Fruktkjøttet er grovt og fast og pæren er saftig og frisk i smaken.

  • Red Bartlett

    Red Bartlett er en knall rød og middels stor pære med litt butt pærefasong. Fruktkjøttet er hvitt og med aromatisk smak.

  • Santa Maria

    Santa Maria er en pære med lysegrønn farge som går over i jevnt gul når den er helt moden. Middels stor i størrelse med typisk pærefasong.

  • Winter Nellis

    Winter Nellis er en pære som har grønn bunnfarge er nesten helt dekket av rust. Den er småfallen, kort og med bred pærefasong.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
84 % 84 g 182 44 0.4 g 8 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0.1 g 7.9 g 4.5 g 20 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
2 RAE 0 µg 0.5 Alfa-TE 0.02 mg 0.02 mg 0.2 mg 0.3 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.02 mg 4 µg 0 µg 8 mg 10 mg 0.1 mg 0 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
164 mg 8 mg 0.1 mg 0 µg 0.1 mg 16 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Pærer
Latin: Pyrus communis
Engelsk: Pear
Tysk: Birne
Fransk: Poire
Spansk: Pera
Italiensk: Pera