Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
61 % 75 g 184 44 2.6 g 5.8 g 0.4 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0.1 g 0.1 g 0.1 g 0 g 5.8 g 3.3 g 360 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
30 RAE 0 µg 1.8 Alfa-TE 0.03 mg 0.12 mg 1.5 mg 1.9 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0 mg 10 µg 0 µg 23 mg 11 mg 1.3 mg 19 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
200 mg 29 mg 0.8 mg 1 µg 0 mg 64 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Pasjonsfrukt
Latin: Passiflora edulis
Engelsk: Passionfruit, Purple granadille
Tysk: Passionsfrucht, Purpurgranadille
Fransk: Fruit de la passion
Spansk: Granadilla
Italiensk: Frutta della passione, Granadiglia

OM PASJONSFRUKT

Mest kjent hos oss er den lilla varianten, men det finnes også gule, rødgule og helt purpurrøde varianter. Pasjonsfrukt har en svakt oval rund form og skallet er kraftig og læraktig. Størrelsen er som på en plomme. Umoden pasjonsfrukt har et glatt skall, mens en moden frukt har et skrukket og bulkete skall. Fruktkjøttet er i konsistens geleaktig og inneholder en masse spiselige kjerner med en gulgrønn farge. Smaken kan beskrives som eksotisk, frisk og syrlig og er meget god.

Bruksområde

Pasjonsfrukt spises naturell, og det er det geleaktige fruktkjøttet i midten som spises. Del frukten i to og spis fruktkjøttet med skje direkte fra skallet eller bruk den i sauser, syltetøy, kaker, fruktsalater, smoothies og iskrem. Fruktkjøttet kan også siles fri for stener og brukes til juice og drinker.

Egenskaper

Pasjonsfrukt er en kilde til vitamin E og C. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Pasjonsfrukt har også høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Pasjonsfrukt skal ikke ha sprekker eller bløte flekker i skallet og fargen skal være jevn. Moden frukt har et skrukkete utseende på skallet, mens en umoden frukt har et glatt skall.

Lagring

8 - 12°C.

Pasjonsfrukt er svært kuldeømfintlig og må ikke oppbevares på kjølerom, men i romtemperatur. Holdbarheten er også noe avhengig av hvor frukten er i modningsprosessen. Det er viktig å ha høy luftfuktighet under oppbevaring.

Sorter

  • Curuba

    Curuba er en avlang pasjonsfrukt med gult eller grønt skall og en geléaktig fruktmasse som inneholder mange små frø.

  • Grenadilla

    Grenadilla finnes i flere varianter og kan være noe større eller like stor som vanlig lilla pasjonsfrukt. Skallet er litt tykkere og fruktkjøttet har mørkere farge enn hos den lilla varianten.

  • Maracuya

    Maracuya er en sort pasjonsfrukt som er på størrelse med vanlig lilla pasjonsfrukt. Den har gult, litt tykkere skall og de spiselige kjernene er nesten sorte.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
61 % 75 g 184 44 2.6 g 5.8 g 0.4 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0.1 g 0.1 g 0.1 g 0 g 5.8 g 3.3 g 360 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
30 RAE 0 µg 1.8 Alfa-TE 0.03 mg 0.12 mg 1.5 mg 1.9 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0 mg 10 µg 0 µg 23 mg 11 mg 1.3 mg 19 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
200 mg 29 mg 0.8 mg 1 µg 0 mg 64 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Pasjonsfrukt
Latin: Passiflora edulis
Engelsk: Passionfruit, Purple granadille
Tysk: Passionsfrucht, Purpurgranadille
Fransk: Fruit de la passion
Spansk: Granadilla
Italiensk: Frutta della passione, Granadiglia