Pasjonsfrukt

Pasjonsfrukt kommer opprinnelig fra Sør-Amerika der den fortsatt vokser vilt i enkelte områder. Den dyrkes nå i de fleste tropiske og subtropiske områder og finnes i mange forskjellige varianter.

Mest kjent hos oss er den lilla varianten, men det finnes også gule, rødgule og helt purpurrøde varianter. Pasjonsfrukt har en svakt oval rund form og skallet er kraftig og læraktig. Størrelsen er som på en plomme. Umoden pasjonsfrukt har et glatt skall, mens en moden frukt har et skrukket og bulkete skall. Fruktkjøttet er i konsistens geleaktig og inneholder en masse spiselige kjerner med en gulgrønn farge. Smaken kan beskrives som eksotisk, frisk og syrlig og er meget god.

 

Bruksområde

Pasjonsfrukt spises naturell, og det er det geleaktige fruktkjøttet i midten som spises. Del frukten i to og spis fruktkjøttet med skje direkte fra skallet eller bruk den i sauser, syltetøy, kaker, fruktsalater, smoothies og iskrem. Fruktkjøttet kan også siles fri for stener og brukes til juice og drinker.

 

Egenskaper

Pasjonsfrukt er en kilde til vitamin E og C. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Pasjonsfrukt har også høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Pasjonsfrukt skal ikke ha sprekker eller bløte flekker i skallet og fargen skal være jevn. Moden frukt har et skrukkete utseende på skallet, mens en umoden frukt har et glatt skall.

 

Lagring

8 - 12°C.

Pasjonsfrukt er svært kuldeømfintlig og må ikke oppbevares på kjølerom, men i romtemperatur. Holdbarheten er også noe avhengig av hvor frukten er i modningsprosessen. Det er viktig å ha høy luftfuktighet under oppbevaring.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
61 %
Vann
75 g
Kilojoule
184 KJ
Kilokalorier
44 Kcal
Protein
2,6 g
Karbohydrat
5,8 g
Fett
0,4 g
Norsk
Pasjonsfrukt
Latin
Passiflora edulis
Engelsk
Passionfruit, Purple granadille
Tysk
Passionsfrucht, Purpurgranadille
Fransk
Fruit de la passion
Spansk
Granadilla
Italiensk
Frutta della passione, Granadiglia