Hopp til innhold

Skriv ut

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
94 % 84 g 186 44 0.5 g 9.3 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0.2 g 9.1 g 2 g 45 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
4 RAE 0 µg 0.4 Alfa-TE 0.02 mg 0.02 mg 0.4 mg 0.5 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.04 mg 1 µg 0 µg 7 mg 11 mg 0.1 mg 0 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
199 mg 9 mg 0.1 mg 0 µg 0.07 mg 21 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Plommer
Latin: Prunus domestica
Engelsk: Plum
Tysk: Pflaume
Fransk: Prune
Spansk: Ciruela
Italiensk: Susina

OM PLOMMER

Plomme kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes i dag over hele verden. Vi kjenner til over 2000 sorter plommer. Plomme er rund eller oval i formen og størrelsen kan variere fra sort til sort, de største kan bli på størrelse med et lite eple. Frukten har et tynt spiselig skall og fargen varierer mellom gul, rød, blå eller sjatteringer av disse. Plomme har en stor stein i midten. Hos noen plommevarianter henger fruktkjøttet fast i steinen, mens andre sorter slipper steinen lett. Fruktkjøttet er saftig og aromatisk.

Bruksområde

Plomme spises naturell og kan også brukes til sylting, i paier og bakverk.

Egenskaper

Plomme har lavt fettinnhold og høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Plommen skal være hel, uten sprekker, mørke flekker eller annen skade. Frukten skal være tørr og skallet glatt. Plommen skal være uten støtskader og mugg. For at smaken skal være best, må frukten ikke være høstet for tidlig.

Lagring

0 - 4°C

Holdbarhet på plomme avhenger av hvor frukten er i modningsprosessen. Moden plomme har meget kort holdbarhet. Er plommen mindre moden er holdbarheten lengre.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
94 % 84 g 186 44 0.5 g 9.3 g 0.1 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0 g 0.2 g 9.1 g 2 g 45 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
4 RAE 0 µg 0.4 Alfa-TE 0.02 mg 0.02 mg 0.4 mg 0.5 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.04 mg 1 µg 0 µg 7 mg 11 mg 0.1 mg 0 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
199 mg 9 mg 0.1 mg 0 µg 0.07 mg 21 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Plommer
Latin: Prunus domestica
Engelsk: Plum
Tysk: Pflaume
Fransk: Prune
Spansk: Ciruela
Italiensk: Susina