Asparges, hvit
Hvit asparges dyrkes beskyttet og tildekket med jord i hele vekstperioden. Dermed danner den ikke klorofyll og den forblir hvit. Hvit asparges høstes når spissen kommer opp til overflaten. Tykkelse og lengde kan variere veldig.
Den har en mer raffinert og søtere smak enn den grønne. Den regnes som en nydelig deilig delikatesse.
Asparges er en gammel kulturplante kjent helt fra romertiden. Det finnes både hvit, lilla og grønn asparges.
Bruksområde
Den meget aromatisk og fine smaken gjør sitt til at hvit asparges gjerne kan serveres som en egen rett, gjerne som hovedrett også. Hvit asparges kan kokes, stekes, wokkes og grilles.
Den passer godt som tilbehør til stekt og røkt kjøtt og fiskeretter. Nederste del av stilken kuttes før koking. Hvit og lilla asparges bør skrelles med potetskreller fra topp til bunnen før bruk. Hvit asparges trenger litt lenger koketid enn den grønne: 5 minutter for normalstore hvite asparges er perfekt.
Egenskaper
Asparges har både lavt energi - og fettinnhold. Asparges er en kilde til kostfiber, folat og jern. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen og gjør at maten blir værende lengre i magesekken før den sendes videre til tynntarmen (der næringsopptaket skjer), dette gir en senere blodsukkerstigning, jevnere og mer langvarig energi. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen. Opptaket av jern fra asparges økes i kombinasjon med vitamin C-rike frukt og grønnsaker og sammen med kjøtt eller fisk.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Asparges skal være rette i formen og faste i konsistensen. Stilken skal være saftfull, frisk og sprø mens toppene skal være tette og hele. Asparges skal ikke være treen eller ha mørke flekker. Hvite asparges kan ha et skjær av en lys lilla farge. Størrelsen på aspargesen gjenspeiler ikke kvaliteten på varen.
Lagring
2 - 4°C
Asparges er en utsatt vare og må beskyttes mot direkte lufttrekk og lys. Blir den hvite aspargesen fuktig, mistes den sprø konsistensen. Om natten i kjøledisken bør asparges tildekkes med en duk for å forebygge misfarging og uttørring. Hvit skal ikke dusjes i disken, men den grønne trenger fuktighet.
- Norsk
- Hvit asparges
- Latin
- Aspargus officinalis
- Engelsk
- Aspargus
- Tysk
- Spargel
- Fransk
- Asperge
- Spansk
- Espárrago
- Italiensk
- Asparago