Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
75 % 92 g 91 22 3.1 g 1.1 g 0.2 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0.1 g 0 g 0.1 g 0 g 1.1 g 1.5 g 169 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
14 RAE 0 µg 2 Alfa-TE 0.11 mg 0.12 mg 1.1 mg 1.6 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.2 mg 175 µg 0 µg 33 mg 22 mg 0.7 mg 2 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
300 mg 18 mg 0.9 mg 0 µg 0.08 mg 52 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Grønn asparges
Latin: Aspargus officinalis
Engelsk: Aspargus
Tysk: Spargel
Fransk: Asperge
Spansk: Espárrago
Italiensk: Asparago

OM ASPARGES, GRØNN

Grønn og hvit asparges er i utgangspunktet den samme planten. Grønn asparges vokser og høstes over bakken, mens hvit vokser og høstes under bakken. Den danner da ikke klorofyll og forblir hvit.

Grønn asparges har en særegent aromatisk, nøtteaktig, mild og fin smak. Den hører til liljefamilien. Det er de første skuddene om våren som høstes. Den norske sesongen er fra begynnelsen av mai til St. hans. Resten av året er det import bl. a fra sør Europa og Peru.

Asparges regnes som grønnsakenes konge.

Asparges er en gammel kulturplante kjent helt fra romertiden. Det finnes både hvit, lilla og grønn asparges.

Bruksområde

Asparges kan kokes, dampes, stekes, wokkes og grilles. Server den som forrett eller hovedrett, eller som garnityr til middag. Nederste del av stilken, 1 - 2 cm, kuttes eller knekkes av før varmebehandling. Asparges har et naturlig bristningspunkt og vil da knekke lett på dette punktet.

Når du koker asparges er det viktig at den legges i kokende vann. Den kokes i 1 – 4 minutter avhengig av tykkelsen. Ha litt salt og sukker i kokevannet. Sukkeret bidrar til at aspargesen beholder sprøheten.

Egenskaper

Asparges har både lavt energi - og fettinnhold. Asparges er en kilde til protein og kostfiber, folat og jern. Protein bidrar til vekst i muskelmasse, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Asparges skal være rette i formen og faste i konsistensen. Stilken skal være saftfull, frisk og sprø mens toppene skal være tette og hele. Asparges skal ikke være treen eller ha mørke flekker. Hvite asparges kan ha et skjær av en lys lilla farge. Størrelsen på aspargesen gjenspeiler ikke kvaliteten på varen.

Lagring

2 - 4°C

Asparges er en utsatt vare og må beskyttes mot direkte lufttrekk og lys. Blir den hvite aspargesen fuktig, mistes den sprø konsistensen. Om natten i kjøledisken bør asparges tildekkes med en duk for å forebygge misfarging og uttørring. Hvit skal ikke dusjes i disken, men den grønne trenger fuktighet.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
75 % 92 g 91 22 3.1 g 1.1 g 0.2 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0.1 g 0 g 0.1 g 0 g 1.1 g 1.5 g 169 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
14 RAE 0 µg 2 Alfa-TE 0.11 mg 0.12 mg 1.1 mg 1.6 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.2 mg 175 µg 0 µg 33 mg 22 mg 0.7 mg 2 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
300 mg 18 mg 0.9 mg 0 µg 0.08 mg 52 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Grønn asparges
Latin: Aspargus officinalis
Engelsk: Aspargus
Tysk: Spargel
Fransk: Asperge
Spansk: Espárrago
Italiensk: Asparago