Asparges, grønn

Asparges er en gammel kulturplante kjent fra romertiden. Den norske sesongen er fra tidlig i mai til slutten av juni. Asparges regnes som grønnsakenes konge.

Grønn og hvit asparges er i utgangspunktet den samme planten. Grønn asparges vokser og høstes over bakken, mens hvit vokser og høstes under bakken. Den danner da ikke klorofyll og forblir hvit.

Grønn asparges har en særegent aromatisk, nøtteaktig, mild og fin smak. Den hører til liljefamilien. Det er de første skuddene om våren som høstes. Den norske sesongen er fra begynnelsen av mai til St. hans. Resten av året er det import bl. a fra Sør-Europa og Peru.

Asparges regnes som grønnsakenes konge.

Asparges er en gammel kulturplante kjent helt fra romertiden. Det finnes både hvit, lilla og grønn asparges.

Bruksområde

Asparges kan kokes, dampes, stekes, wokkes og grilles. Server den som forrett eller hovedrett, eller som garnityr til middag. Nederste del av stilken, 1 - 2 cm, kuttes eller knekkes av før varmebehandling. Asparges har et naturlig bristningspunkt og vil da knekke lett på dette punktet.

Når du koker asparges er det viktig at den legges i kokende vann. Den kokes i 1 – 4 minutter avhengig av tykkelsen. Ha litt salt og sukker i kokevannet. Sukkeret bidrar til at aspargesen beholder sprøheten.

Egenskaper

Asparges har både lavt energi- og fettinnhold. Asparges er en kilde til protein og kostfiber, folat og jern. Protein bidrar til vekst i muskelmasse, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Asparges skal være rette i formen og faste i konsistensen. Stilken skal være saftfull, frisk og sprø mens toppene skal være tette og hele. Asparges skal ikke være treen eller ha mørke flekker. Hvite asparges kan ha et skjær av en lys lilla farge. Størrelsen på aspargesen gjenspeiler ikke kvaliteten på varen.

Lagring

2 - 4°C

Asparges er en utsatt vare og må beskyttes mot direkte lufttrekk og lys. Blir den hvite aspargesen fuktig, mistes den sprø konsistensen. Om natten i kjøledisken bør asparges tildekkes med en duk for å forebygge misfarging og uttørring. Hvit skal ikke dusjes i disken, men den grønne trenger fuktighet.

Sesongmåneder

Mai, Juni

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
75 %
Vann
92 g
Kilojoule
91 KJ
Kilokalorier
22 Kcal
Protein
3,1 g
Karbohydrat
1,1 g
Fett
0,2 g
Norsk
Grønn asparges
Latin
Aspargus officinalis
Engelsk
Aspargus
Tysk
Spargel
Fransk
Asperge
Spansk
Espárrago
Italiensk
Asparago

Lag noe godt med asparges