Asparges, hvit

Hvit asparges dyrkes beskyttet og tildekket med jord under hele vekstperioden og høstes når spissen kommer opp til overflaten. Den har en mer raffinert og søtere smak enn den grønne.

Hvit asparges dyrkes beskyttet og tildekket med jord i hele vekstperioden. Dermed danner den ikke klorofyll og den forblir hvit. Hvit asparges høstes når spissen kommer opp til overflaten. Tykkelse og lengde kan variere veldig.

Den har en mer raffinert og søtere smak enn den grønne. Den regnes som en nydelig deilig delikatesse. Hvit asparges hedres på våren mange steder i mellom Europa med egne festivaler.

Asparges er en gammel kulturplante kjent helt fra romertiden. Det finnes både hvit, lilla og grønn asparges.

Bruksområde

Den meget aromatisk og fine smaken gjør sitt til at hvit asparges gjerne kan serveres som en egen rett, gjerne som hovedrett også. Det fortjener den. Hvit asparges vil heve et hvert måltid. Hvit asparges kan kokes, stekes, wokkes og grilles.

Den passer godt som tilbehør til stekt og røkt kjøtt og fiskeretter. Nederste del av stilken kuttes før koking. Hvit og lilla asparges bør skrelles med potetskreller fra topp til bunnen før bruk. Hvit asparges trenger litt lenger koketid enn den grønne: 5 minutter for normalstore hvite asparges er perfekt.

Egenskaper

Asparges har både lavt energi - og fettinnhold. Asparges er en kilde til protein og kostfiber, folat og jern. Protein bidrar til vekst i muskelmasse, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Asparges skal være rette i formen og faste i konsistensen. Stilken skal være saftfull, frisk og sprø mens toppene skal være tette og hele. Asparges skal ikke være treen eller ha mørke flekker. Hvite asparges kan ha et skjær av en lys lilla farge. Størrelsen på aspargesen gjenspeiler ikke kvaliteten på varen.

Lagring

2 - 4°C

Asparges er en utsatt vare og må beskyttes mot direkte lufttrekk og lys. Blir den hvite aspargesen fuktig, mistes den sprø konsistensen. Om natten i kjøledisken bør asparges tildekkes med en duk for å forebygge misfarging og uttørring. Hvit skal ikke dusjes i disken, men den grønne trenger fuktighet.

Norsk
Hvit asparges
Latin
Aspargus officinalis
Engelsk
Aspargus
Tysk
Spargel
Fransk
Asperge
Spansk
Espárrago
Italiensk
Asparago