Hungarian wax

Denne chilien minner veldig om en annen chili som heter Chawa. Hungarian Wax har veldig tynt fruktkjøtt, er søt og har mild smak. Lengden er ca. 15 cm og den passer best til bruk i salsa, syltet eller fylt og stekt i mye olje.

Bruksområde

Før bruk fjernes chiliens stilk og frø og deretter kan den kuttes i tynne skiver som kan brukes rå i gryter, fylles, stekes lett eller forvelles til bruk i mange typer meksikanske eller italienske retter. Chili kan gjerne brukes til taco eller på pizza, men husk at det har en sterk nesten brennende smak. Den kan også brukes som krydder og tas hele med i gryteretter, men bør da tas ut før servering.

Egenskaper

Chili har både lavt energi - og fettinnhold. Chili har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Chili er en kilde til vitamin B6, kalium og kopper. Vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning, mens kalium bidrar til normalt blodtrykk. Chili har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. Siden chili ofte brukes som krydder er forbruket såpass lite at dette har liten ernæringsmessig betydning.

Kvalitetskrav

Chili skal ha et blankt og pent utseende med en sterk farge. Den skal være fri for mørke flekker eller sprekker i skallet. Den skal også være myk, saftig og sprø uten tegn til innskrumping eller slapphet.

Lagring

Holdbarheten vil variere noe mellom de ulike slagene. Grønn chili holder seg normalt noe bedre enn rød.

Norsk
Chili
Latin
Capiscum frustescens
Engelsk
Chillies, Hot peppers
Tysk
Peperoni, Gewürzpaprika
Fransk
Chili, Piment fort
Spansk
Chili
Italiensk
Pepperoncini