Hopp til innhold

Norsk: Chili
Latin: Capiscum frustescens
Engelsk: Chillies, Hot peppers
Tysk: Peperoni, Gewürzpaprika
Fransk: Chili, Piment fort
Spansk: Chili
Italiensk: Pepperoncini

OM CHILI

Chili finnes både rød og grønn. Det er stoffet capsaicin som gir chili sin karakteristiske meget sterke smak. Heten sitter i stilken før chilien blir høstet. Når chilien høstes renner væsken ned i membranen og fordeler seg ut i frøene og på innsiden av chilien. Smaken er gjerne sterkest hos de mindre typene chili, mens de lengre og større variantene kan være noe mildere. Chili er ofte spissformet i fasong, men kan variere mye i lengde, farge og styrke. I umoden tilstand er alle chili grønne, men noen skifter farge ved modenhet til rød, rødgul eller gul. Det finnes veldig mange forskjellige varianter av chili som selges ferskt, tørket eller røkt.

Bruksområde

Før bruk fjernes chiliens stilk og frø og deretter kan den kuttes i tynne skiver som kan brukes rå i gryter, fylles, stekes lett eller forvelles til bruk i mange typer meksikanske eller italienske retter. Chili kan gjerne brukes til taco eller på pizza, men husk at det har en sterk nesten brennende smak. Den kan også brukes som krydder og tas hele med i gryteretter, men bør da tas ut før servering.

Egenskaper

Chili har både lavt energi - og fettinnhold. Chili har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Chili er en kilde til vitamin B6, kalium og kopper. Vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning, mens kalium bidrar til normalt blodtrykk. Chili har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. Siden chili ofte brukes som krydder er forbruket såpass lite at dette har liten ernæringsmessig betydning.

Kvalitetskrav

Chili skal ha et blankt og pent utseende med en sterk farge. Den skal være fri for mørke flekker eller sprekker i skallet. Den skal også være myk, saftig og sprø uten tegn til innskrumping eller slapphet.

Lagring

Holdbarheten vil variere noe mellom de ulike slagene. Tabellen vil derfor være ganske generell. Grønn chili holder seg normalt noe bedre enn rød.

Sorter

 • Anaheim

  Dette er en mild chili som finnes i grønn og rød variant og har en lengde på ca. 15 cm.

 • Ancho

  Ancho er medium sterk og er en tørket rød poblanochili. Lengden er ca 10 - 15 cm. Ancho er er av de mest brukte tørkede chilien i Mexico.

 • Produktbilde chili

  Grønn chili

  Grønn chili er ca. 10 cm lang og er - sammen med den røde - den mest brukte her til lands. Den er tilgjengelig hele året.

 • Produktbilde Chili Habanero

  Habanero

  Habanero betyr Havana og er en av de sterkeste chilisortene som vokser i Sør-Amerika og Karibien.

 • Produktbilde chili Hungarian wax

  Hungarian wax

  Denne chilien minner veldig om en annen chili som heter Chawa. Hungarian Wax har veldig tynt fruktkjøtt, er søt og har mild smak. Lengden er ca. 15 cm og den passer best til bruk i salsa, syltet eller fylt og stekt i mye olje.

 • Produktbilde Chili Jalapeno

  Jalapeño

  Jalapeño er lys grønn, mørk grønn eller rød. Den er 5-7 cm lang og ca. 3 cm. bred. Smaken er frisk og fyldig og saftig.

 • Produktbilde Chili New Mexican

  New Mexican

  New Mexican finnes fersk i rød og grønn farge og i tørket tilstand som rød. Heten er medium i styrke og den røde er noe mildere enn den grønne. Lengden er ca. 15 cm og smaken er søt og jordaktig.

 • Produktbilde Chili Poblano

  Poblano

  Poblano er en meget populær chili i Mexiko. Den er mild og fin i smaken og er ca. 10-15 cm lang.

 • Produktbilde rød chili

  Rød chili

  Rød chili er den mest vanlige varianten som finnes på markedet. Styrken er medium. Lengden vil variere noe etter sesong, men er på ca 10-15 cm.

 • Produktbilde chili serrano

  Serrano

  Serrano er den mest brukte chilien i Mexico og brukes både i salsa og ceviche. Den finnes i grønn og rød farge og har en klar bitende medium hete, høyt syreinnhold og en lengde på ca. 5 cm.

Norsk: Chili
Latin: Capiscum frustescens
Engelsk: Chillies, Hot peppers
Tysk: Peperoni, Gewürzpaprika
Fransk: Chili, Piment fort
Spansk: Chili
Italiensk: Pepperoncini