Chili

Chili kommer opprinnelig fra Sør-Amerika. Den dyrkes i dag i store deler av verden. Chili tilhører samme plantefamilie som paprika, men innholdet av et stoffet capsaicin er 30 ganger så høyt som i paprika, og dette medfører høyst ulik anvendelse av produktene.

Chili finnes både rød og grønn. Det er stoffet capsaicin som gir chili sin karakteristiske meget sterke smak. Heten sitter i stilken før chilien blir høstet. Når chilien høstes renner væsken ned i membranen og fordeler seg ut i frøene og på innsiden av chilien. Smaken er gjerne sterkest hos de mindre typene chili, mens de lengre og større variantene kan være noe mildere. Chili er ofte spissformet i fasong, men kan variere mye i lengde, farge og styrke. I umoden tilstand er alle chili grønne, men noen skifter farge ved modenhet til rød, rødgul eller gul. Det finnes veldig mange forskjellige varianter av chili som selges ferskt, tørket eller røkt.

Bruksområde

Før bruk fjernes chiliens stilk og frø og deretter kan den kuttes i tynne skiver som kan brukes rå i gryter, fylles, stekes lett eller forvelles til bruk i mange typer meksikanske eller italienske retter. Chili kan gjerne brukes til taco eller på pizza, men husk at det har en sterk nesten brennende smak. Den kan også brukes som krydder og tas hele med i gryteretter, men bør da tas ut før servering.

Egenskaper

Chili har både lavt energi - og fettinnhold. Chili har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Chili er en kilde til vitamin B6, kalium og kopper. Vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning, mens kalium bidrar til normalt blodtrykk. Chili har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. Siden chili ofte brukes som krydder er forbruket såpass lite at dette har liten ernæringsmessig betydning.

Kvalitetskrav

Chili skal ha et blankt og pent utseende med en sterk farge. Den skal være fri for mørke flekker eller sprekker i skallet. Den skal også være myk, saftig og sprø uten tegn til innskrumping eller slapphet.

Lagring

Holdbarheten vil variere noe mellom de ulike slagene. Tabellen vil derfor være ganske generell. Grønn chili holder seg normalt noe bedre enn rød.

Norsk
Chili
Latin
Capiscum frustescens
Engelsk
Chillies, Hot peppers
Tysk
Peperoni, Gewürzpaprika
Fransk
Chili, Piment fort
Spansk
Chili
Italiensk
Pepperoncini