Aspargesbønner

Aspargesbønner har små, runde og kjøttfulle skolmer. De anvendes hele. I Norge er det ofte størrelsen på skolmene som avgjør om de kalles brekkbønner eller aspargesbønner.

Bruksområde

Ferske bønner bør varmebehandles før de spises. Aspargesbønner kan kokes, smørdampes, stues eller tilsettes gryteretter. Kok dem for eksempel i lettsaltet vann i 2-3 minutter. De bør brukes rett etter koking eller legges i isvann for å forhindre at kokeprosessen fortsetter. Bønner er deilig som grønnsak til kjøtt- og fiskeretter.

Egenskaper

Bønner har både lavt energi - og fettinnhold, samt et høyt innhold av protein som bidrar til vekst i muskelmasse. I tillegg er bønner en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Bønner har også et høyt kostfiberinnhold, som er gunstig for fordøyelsen.

Kvalitetskrav

Bønner generelt skal ha sprø, saftige belger (skolmer) som lett kan knekkes. De må være tilstrekkelig utviklet og rene av farge, uten brune flekker. Slappe skolmer skal ikke forekomme. Bønner skal være friske, rene og fri for fremmed lukt og smak.

Lagring

Aspargesbønner har kort holdbarhet og er ikke egnet for lang oppbevaring. Pass på å beskytte mot uttørring og etylengass på kjølerom. De klarer seg best ved 6-8 grader.

Norsk
Erter og bønner

Slik kan du bruke aspargesbønner