Hopp til innhold

Norsk: Erter og bønner

OM ERTER OG BØNNER

Erter og bønner er en voksende varegruppe i Norge. Friske erter og bønner spises med eller uten belg, og inneholder mer protein enn andre grønnsaker. Smaken er som regel mild med en undertone av sødme.

Bønner kommer opprinnelig fra Peru der inkafolket dyrket flere sorter. Fra 1600-tallet kjenner vi til dyrking av bønner i Norge. På den tiden var det bare de tørkede frøene som egnet seg som mat. Senere er det utviklet sorter hvor de umodne skolmene egner seg som grønnsak. Etter stadiet bønnene er høstet på, skiller vi mellom frøbønner (tørre bønner, brune og hvite bønner) og skolmbønner. De mest kjente variantene er aspargesbønner, brekkbønner, snittebønner og voksbønner. Bondebønner, også kalt hestebønne, er en variant for der kun frøene spises, og ikke hele belgen.

Bruksområde

Bønner er grønnsaker som er lett å tilberede. De kan kokes raskt, smørdampes, wokkes, stues eller tilsettes gryteretter. Bønner er deilig som grønnsak til kjøtt- og fiskeretter. Bruksområdene varierer noe for den enkelte variant.

Egenskaper

Bønner har både lavt energi - og fettinnhold, samt et høyt innhold av protein som bidrar til vekst i muskelmasse. I tillegg er bønner en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Bønner har også et høyt kostfiberinnhold, som er gunstig for fordøyelsen.

Sukkererter har et lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av vitamin C og kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet i tillegg til å øke opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Sukkererter er også en kilde til tiamin og folat. Tiamin bidrar til normal energiomsetning, mens folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Bønner av alle sorter skal ha sprø, saftige belger (skolmer) som lett kan knekkes. De må være tilstrekkelig utviklet og rene av farge, uten brune flekker. Slappe skolmer skal ikke forekomme. Bønner skal være friske, rene og fri for fremmed lukt og smak.

Lagring

Bønner har kort holdbarhet og er ikke egnet for lang oppbevaring. Pass på å beskytte mot uttørring og etylengass på kjølerom. Åpne kasser bør tildekkes med duk eller vått papir for å opprettholde optimal fuktighet.

SORTER

 • Produktbilde aspargesbønner

  Aspargesbønner

  Aspargesbønner har små, runde og kjøttfulle skolmer. De anvendes hele. I Norge er det ofte størrelsen på skolmene som avgjør om de kalles brekkbønner eller aspargesbønner.

 • Bondebønner

  Bondebønner blir også kalt hestebønne, bønnevikke eller fevesbønner. Den store belgen er lysegrønn eller gul-brun og fløyelsaktig innvendig. Den inneholder store, flate, lysegrønne bønner som er meget velsmakende. Det er kun de lysegrønne,nyreformede bønnene som skal spises, og ikke belgen.

 • Borlottibønner

  Borlottibønner er en type middels store bønner og en italiensk spesialitet. Belgen er rødspraglet og frøene har røde "tegninger". Når de kokes går rødfargen over til grønn.

 • Brekkbønner

  Brekkbønner har lange, runde eller ovale grønne skolmer. Et godt tegn på kvalitet er at skolmene er sprø og knaser når vi brekker dem.

 • Haricots verts, Kenyabønner

  Haricots verts er en variant av brekkbønner og kalles delikatessebønner. Dette er en art lange, meget tynne bønner med mørkegrønne belger som kokes hele.

 • Produktbilde meterbønner

  Meterbønner, Yardbeans

  Meterbønner er tynne grønne bønner som kan bli 30-40 cm lange. De har en frisk grønn farge og kraftig smak. Importeres fra fjerne Østen og Afrika og selges for det meste til restaurantmarkedet.

 • Snittbønner

  Snittbønner har lange, flattrykte, grønne skolmer som er egnet for snitting. Norsk produksjon på høsten og import fra Spania i perioden november til mars.

 • Sugar snap, Runde sukkererter

  Sugar snap er en rund sukkerert som også kalles for rund sukkerert. Den er i dag blitt vår mest populære sukkerert etter at den kom til Norge på slutten av 1900-tallet.

 • Sukkererter

  Sukkererter kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes nå både i Norge, Europa og USA. Sukkererter er lysgrønne, flate belger med små, lite utviklede erter i. Konsistensen er sprø og de er lette å knekke.

 • Tørkede bønner

  Bønner er modne frø av belgvekster. Det vanligste er å bruke tørkede bønner. De bør bløtlegges og kokes før de spises.

 • Voksbønner

  Voksbønner har gule skolmer med form og størrelse som brekkbønner. Voksbønner er noe flatere i fasongen enn aspargesbønner.

Norsk: Erter og bønner