Erter og bønner

Erter og bønner er en voksende varegruppe i Norge. Friske erter og bønner spises med eller uten belg, og inneholder mer protein enn andre grønnsaker. Smaken er som regel mild med en undertone av sødme.

Bønner kommer opprinnelig fra Peru der inkafolket dyrket flere sorter. Fra 1600-tallet kjenner vi til dyrking av bønner i Norge. På den tiden var det bare de tørkede frøene som egnet seg som mat. Senere er det utviklet sorter hvor de umodne skolmene egner seg som grønnsak. Etter stadiet bønnene er høstet på, skiller vi mellom frøbønner (tørre bønner, brune og hvite bønner) og skolmbønner. De mest kjente variantene er aspargesbønner, brekkbønner, snittebønner og voksbønner. Bondebønner, også kalt hestebønne, er en variant for der kun frøene spises, og ikke hele belgen.

Bruksområde

Bønner er grønnsaker som er lett å tilberede. De kan kokes raskt, smørdampes, wokkes, stues eller tilsettes gryteretter. Bønner er deilig som grønnsak til kjøtt- og fiskeretter. Bruksområdene varierer noe for den enkelte variant.

Egenskaper

Bønner har både lavt energi - og fettinnhold, samt et høyt innhold av protein som bidrar til vekst i muskelmasse. I tillegg er bønner en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Bønner har også et høyt kostfiberinnhold, som er gunstig for fordøyelsen.

Sukkererter har et lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av vitamin C og kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet i tillegg til å øke opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Sukkererter er også en kilde til tiamin og folat. Tiamin bidrar til normal energiomsetning, mens folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Bønner av alle sorter skal ha sprø, saftige belger (skolmer) som lett kan knekkes. De må være tilstrekkelig utviklet og rene av farge, uten brune flekker. Slappe skolmer skal ikke forekomme. Bønner skal være friske, rene og fri for fremmed lukt og smak.

Lagring

Bønner har kort holdbarhet og er ikke egnet for lang oppbevaring. Pass på å beskytte mot uttørring og etylengass på kjølerom. Åpne kasser bør tildekkes med duk eller vått papir for å opprettholde optimal fuktighet.

I norsk sesong nå

Sesongmåneder

Juli, August, September
Norsk
Erter og bønner