Brekkbønner

Brekkbønner har lange, runde eller ovale grønne skolmer. Et godt tegn på kvalitet er at skolmene er sprø og knaser når vi brekker dem.

Brekkbønner importeres fra Spania, Nederland, Italia og Frankrike om vinteren. På høsten har vi norsk produksjon.

Bruksområde

Brekkbønner er enkle å tilberede. De kan kokes, smørdampes, stues eller tilsettes gryteretter. Bønner er deilig som grønnsak til kjøtt- og fiskeretter. Bruksområdene varierer noe for den enkelte variant.

Egenskaper

Bønner har både lavt energi - og fettinnhold, samt et høyt innhold av protein som bidrar til vekst i muskelmasse. I tillegg er bønner en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Bønner har også et høyt kostfiberinnhold, som er gunstig for fordøyelsen.

Kvalitetskrav

Bønner av alle sorter skal ha sprø, saftige belger (skolmer) som lett kan knekkes. De må være tilstrekkelig utviklet og rene av farge, uten brune flekker. Slappe skolmer skal ikke forekomme. Bønner skal være friske, rene og fri for fremmed lukt og smak.

Lagring

4 - 6°C

Bønner generelt har kort holdbarhet og er ikke egnet for lang oppbevaring. Pass på å beskytte mot uttørring og etylengass på kjølerom.
Norsk
Erter og bønner