Produktbilde av Halloween-gresskar

Halloweengresskar

Gresskar finnes i mange forskjellige varianter. Denne sorten, populært kalt halloweengresskar, kan bli meget stor og veier normalt fra 3 - 15 kilo, men kan også komme opp til 500 kilo.

Blant dyrkere kan det derfor avholdes konkurranse om hvem som har det største kjempegresskaret. Kjempegresskar varierer i farge og fasong. Fargen kan være alt fra hvit eller lys gul til mørk oransje eller helt grønn. Skallet er hardt og kan variere fra glatt til knudret overflate. Vanligvis er de runde i formen med flat topp og bunn. Innsunkne, langsrående furer danner et mønster i skallet som kan minne om appelsinbåter. Godt kjent er vel også feiringen av Halloween der gresskar hules ut og det skjæres til øyne, nese og munn, og plasseres et lys inne i skallet. De vanlige Halloween-gresskarene som selges i butikkene i oktober, er produsert til dekorasjon, men innmaten kan også brukes i mat.

Bruksområde

Gresskar brukes som kokt eller stekt grønnsak i gryteretter, supper og stuinger. Syltet gresskar er nydelig til kjøtt og fiskeretter. Gresskaret deles og skrelles, og det svampaktige vevet og kjernene i midten fjernes. Pyntegresskar brukes kun til dekorasjon.

Egenskaper

Gresskar har et lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av beta-karoten, vitamin A og kostfiber. Gresskar er også en kilde til protein og kalium. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens protein bidrar til vekst i muskelmasse. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Kvalitetskrav

Gresskar forekommer i svært varierende form, farge og størrelse, og det er derfor vanskelig å gi eksakte kvalitetsnormer på dette. Gresskar skal være rent og helt, og uten mugg, støtskader eller myke flekker. Fruktkjøttet skal være fast og grønnsaken skal føles tung i forhold til størrelsen. Gresskar må håndteres varsomt da det lett tar skade på grunn av den store vekten.

Lagring

På grunn av det tykke skallet kan store gresskar lagres i månedsvis. Gresskar som er delt i stykker har kortere holdbarhet, og bør omsettes raskt.

Norsk
Gresskar, Halloweengresskar
Latin
Cucurbita maxima
Engelsk
Pumpkin, Winter squash
Tysk
Riesenkürbis
Fransk
Potiron, Courge
Spansk
Calabaza grande
Italiensk
Zucca gigante