Hopp til innhold

Norsk: Gresskar
Latin: Cucurbita maxima
Engelsk: Pumpkin, Winter squash
Tysk: Riesenkürbis
Fransk: Potiron, Courge
Spansk: Calabaza grande
Italiensk: Zucca gigante

OM GRESSKAR

Bruksområde

Vi skiller mellom matgresskar og dekorasjonsgresskar (pyntegresskar). Matgresskar er sorter som Butternut, Muskatt, Hokkaido og Crown Prince/Grey, mens dekorasjonsgresskar er de typiske Halloween-gresskarene og de små, søte og ofte ruglete pyntegresskarene.

Gresskar er aller best varmebehandlet. Den kan kokes, syltes, stekes, dampes og wokes. Den er nydelig i supper, i pureer og i bakverk. Syltet gresskar er nydelig til kjøtt og fiskeretter. Gresskaret deles og skrelles, og det svampaktige vevet og kjernene i midten fjernes. Kjernene skylles og ristes. De er gode i en nøtteblanding, til snaks og i bakverk. Halloweengresskar kan gjerne brukes i matlagingen. Slike pyntegresskar har dog mindre smak.

Egenskaper

Gresskar har et lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av beta-karoten og kostfiber. Gresskar er også en kilde til protein og kalium. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens protein bidrar til vekst i muskelmasse. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Gresskar forekommer i svært varierende form, farge og størrelse, og det er derfor vanskelig å gi eksakte kvalitetsnormer på dette. Gresskar skal være rent og helt, og uten mugg, støtskader eller myke flekker. Fruktkjøttet skal være fast og grønnsaken skal føles tung i forhold til størrelsen. Gresskar må håndteres varsomt da det lett tar skade på grunn av den store vekten.

Lagring

På grunn av det tykke skallet kan store gresskar lagres i månedsvis. Gresskar som er delt i stykker har kortere holdbarhet, og bør omsettes raskt.

Sorter

 • Produktbilde av butternut-gresskar, også kalt flaske-gresskar

  Butternutgresskar

  Butternut har form som en stor avlang pære og er 20-30 cm lang. Skallet er lys gult og ikke så tykt som hos kjempegresskar. Fruktkjøttet er oransje, søtt og velsmakende.

  Les mer
 • Grey-gresskar

  Grey-gresskar er gjerne rund til oval i formen og skallet er tykt, glatt og hardt med tydelige riller. Fargen på skallet er gråblå og kjøttet er gjerne en dyp gul eller oransje farge. Grey-gresskar smaker kjempegodt bakt i ovn og brukes gjerne også i bakverk som gresskarpai, scones og muffins. Kjøttet har en fin nøtteaktig smak og aroma som kan minne om gulrot og søtpotet når det varmebehandles.

 • Miljøbilde av Halloween-gresskar.

  Halloweengresskar

  Gresskar finnes i mange forskjellige varianter. Denne sorten, populært kalt halloweengresskar, kan bli meget stor og veier normalt fra 3 - 15 kilo, men kan også komme opp til 500 kilo.

 • Produktbilde av Hokkaido-gresskar

  Hokkaidogresskar

  Hokkaido stammer fra den japanske øya Hokkaido. Den er formet som en stor fiken og skallets farge kan variere.

 • Produktbilde av muskatt-gresskar

  Muskatt-gresskar

  Muskatt-gresskaret kommer opprinnelig fra Mexico og tilhører cucurbita-familien (samme familie som squash, melon og agurk). Formen er vanligvis rund til oval og skallet er tykt, glatt og hardt med tydelige riller. Fargen på skallet kan være alt fra beige til oransje, mens kjøttet gjerne er dyp gul eller oransje. Muskatt-gresskar som selges i butikk veier gjerne rundt 3-4 kg, men sorten kan dyrkes opp til å veie flere hundre kilo. På engelsk kalles muskatt-gresskar gjerne for 'muscat squash' og 'cheese pumpkin', og på folkemunne blir de noen ganger omtalt som "Cinderella pumpkins" siden de ligner på gresskaret i filmen om Askepott.

 • Miljøbilde av pyntegresskar

  Pyntegresskar

  Pyntegresskar er små gresskar som finnes i mange forskjellige farger og fasonger. De kan være runde eller avlange, flaskeformet, knudrete, stripete eller glatte. De er hvite, gule, oransje, røde eller grønne og ofte med to eller flere farger. De er ment til dekorasjon og pynt og ikke til å spise.

 • Produktbilde av spagetti-gresskar

  Spagettigresskar

  Spaghettigresskar kan i form og farge minne mye om gul honningmelon. Det er ovalt og skallet er blankt. Spaghettigresskar kan veie opp til ca. 2 kilo og har en mørk eller oransje farge i skallet når det er modent.

 • Produktbilde av turban-gresskar

  Turbangresskar

  Turbangresskar som - som navnet tilsier - har fasong som en turban. Skallet har et uregelmessig mønster av striper og flekker. På grunn av sitt spesielle utseende brukes turbangresskar ofte til dekorasjon.

Norsk: Gresskar
Latin: Cucurbita maxima
Engelsk: Pumpkin, Winter squash
Tysk: Riesenkürbis
Fransk: Potiron, Courge
Spansk: Calabaza grande
Italiensk: Zucca gigante