Miljøbilde av gresskar

Tid for gresskar

Oktober er høysesong for gresskar i Norge. Mest grunnet den økende populariteten rundt Halloween, men gresskar er mye mer enn bare pynt! Her kan du lære mer om norsk gresskarproduksjon, gresskarets historie, bruk og holdbarhet, samt noen morsomme fakta som f.eks. at gresskar kan dyrkes i alle verdens kontinenter bortsett fra Antarktis.

Gresskarproduksjon i Norge

I dag produseres det nærmere 1600 tonn gresskar pr. år for salg i Norge. I tillegg kommer det som selges i blomsterhandelen. Det er i alt 10 gresskarprodusenter. Produsentene har prøvd seg frem med ulike gresskarsorter de siste årene. De produserer pyntegresskar, Halloween-gresskar og sorter som bl.a. Butternut og Hokkaido.

Litt om gresskarets historie

Man tror at gresskar har sin opprinnelse i Nord-Amerika. Arkeologiske funn viser at indianerne dyrket gresskar så mye som 5000 år tilbake i tid. Det er også funnet frø etter gresskarliknende planter i Mexico datert helt tilbake til 7000 – 5500 f.Kr.

Det finnes hele 700 forskjellige sorter. De varierer vanligvis i vekt opp mot 15 kg, men det produseres gresskar som kan komme opp i hele 500 kg. De vokser fort, og kan på rekordtid bli store og flere kilo tunge.

Verdens største gresskar

Verdens største gresskar skal iflg. Guinness world of records være fra Belgia målt i 2016. Vekt: Over 1.190 kg (2624 pounds).

Skjærer du over et gresskar består det av et skall utenpå en fast ”kjøttdel” og i midten en kjerne som vanligvis har mye frø, hvis gresskaret er stort og modent. En tommelfingerregel er at jo større gresskaret er, og jo hardere skall, jo større er sjansene for at kjøttet er trevlete og ikke egner seg så godt til mat.

Bruk og holdbarhet

Høyt vanninnhold og mild smak er felles for de fleste variantene av gresskar og den er således lett å krydre og anvende på mange forskjellige måter. Kjøttet har en litt søtlig smak som kan minne om gulrot eller søtpotet, og det passer derfor bra å bruke gresskar i oppskrifter som bruker gulrot - f.eks. i suppe og kake. Du kan spise gresskarkjøtt enten rå (Merk! Dette gjelder ikke alle typer), kokt eller syltet. Den norske bruken var tidligere hovedsakelig sursøt syltet som tilbehør til kjøtt. I USA har gresskar gjerne blitt brukt til suppe, i gryteretter, og i desserter. Gresskarkjernene kan ristes og spises som snacks, du kan ha dem i salater, frokostblandinger og gjærbakst, eller de kan brukes som garnityr. Mange steder i sør-Europa er gresskaret i bruk hele høsten og det er ingen grunn til at den ikke kan tas mer i bruk her i Norge også.

Hele gresskar har lang holdbarhet. De kan lagres flere måneder hvis du oppbevarer dem på et tørt og svalt sted (mellom 10-16°C). Du kan godt sette Halloween-gresskaret ut på trappen en stund før det skal hules ut til selve feiringen. Kjøper du gresskar ferdig oppkuttet, må du passe på at det ser friskt og fast ut. Overflaten skal ikke være for tørr. Hvis deler av kjøttet har blitt mørkt og mykt kan det tyde på at gresskaret er dårlig. Oppkuttet gresskar kan oppbevares i opptil 1 uke i kjøleskap.

Morsomme fakta

  • Det amerikanske navnet til gresskar stammer fra det greske ordet ”pepon” som betyr "stor melon" (dette faller sammen med at gresskar både kan ligne på og er i familie med meloner). ”Pepon” ble endret av franskmennene til "pompon”, deretter av engelskmennene til "pumpion" og til slutt av amerikanske kolonister som ga gresskaret navnet "pumpkin".
  • Visste du at gresskar er i familie med squash, melon og agurk? De tilhører alle cucurbita-familien. På engelsk omtales ofte squash for summer squash, mens gresskar kalles winter squash.
  • Gresskar har et høyt innhold av vitamin A, som bidrar til å opprettholde normalt syn. Spesielt nattesynet har godt av nok vitamin A.
  • Tidlig i kolonitiden i USA, ble gresskar brukt som ingrediens i selve paideigen, ikke i fyllet.
  • Gresskar var en gang anbefalt til å fjerne fregner og leging av slangebitt.
  • Det største gresskaret som hittil er veid, var på 1.054 kg (2014).
  • Visste du at gresskar kan dyrkes i alle verdens kontinenter bortsett fra Antarktis?
  • Gresskar har hatt sentrale roller i flere historier deriblant Askepott - hvor et stort gresskar blir omgjort til en hestevogn - og i en av USAs mest kjente legender, The Legend of Sleepy Hollow, hvor den hodeløse rytteren forfølger den stakkars Ichabode Crane og kaster sitt hode på han. Hodet viser seg å være et utskåret Halloween-gresskar.