Miljøbilde av ulike typer gresskar

De ulike gresskarsortene

Vi skiller mellom matgresskar og dekorasjonsgresskar (pyntegresskar). Matgresskar er sorter som Butternut, Muskatt, Tiger cross, Hokkaido og Crown Prince/Grey, mens dekorasjonsgresskar er de typiske Halloween-gresskarene (som kan brukes i mat) og de små, søte og ofte ruglete pyntegresskarene. Om du velger å feire Halloween eller ei så husk at det er mye god mat i gresskar!

Oppblomstringen av Halloween-feiringen de siste årene har ført til stadig større produksjon av gresskar her til lands. Det aller meste av Halloween-gresskar som omsettes i Norge, er norskproduserte og kommer fra Vestfold, Lier og Frosta.

Det finnes mange forskjellige typer gresskar. De mest kjente og tilgjengelige i Norge er Halloween-gresskar, Butternut, Muskatt, Hokkaido og spagettigresskar. Det finnes også en type som kalles Crown Prince/Grey; dette er gjerne en fellesbetegnelse for flere ulike typer gresskar som er grå/blå i skallet og har et sterkt oransje kjøtt.

 

Halloween-gresskar faller under det vi kategoriserer som dekorasjons- og pyntegresskar. De kan brukes til mat, men Butternut, Muskatt og Hokkaido, som faller under kategorien matgresskar, har en bedre konsistens for matlaging. Skal du lage gresskarlykt til Halloween, anbefaler vi at du bruker Halloween-gresskar.

 

Butternut-gresskar brukes ofte i det franske kjøkken. Denne typen er veldig allsidig og kan brukes til mange forskjellige retter. Gjør gjerne som franskmennene og bruk den i brød.

 

Hokkaido er en japansk gresskartype som egner seg godt til blant annet suppe og i asiatiske retter. Skallet kan også brukes.

 

Muskatt-gresskaret kommer opprinnelig fra Mexico. I Mexico er det vanlig å også bruke gresskarkjerner, på spansk kalt pepitas, i matlagningen. De spises gjerne som snacks (alt du trenger å gjøre er å riste dem i ovnen med litt olje og krydder), men du kan også ha dem i salater, frokostblandinger og gjærbakst, eller bruke dem som garnityr. Gresskarkjerner inneholder mange viktige næringsstoffer og er spesielt rike på jern. 100 gram inneholder hele 15 mg jern (anbefalt daglig dose er mellom 12-18 mg for kvinner og 10mg for menn).

 

Grey-gresskar smaker kjempegodt bakt i ovn og brukes gjerne også i bakverk som gresskarpaiscones og muffins. Én av typene som dyrkes her i Norge kalles Crown Prince.

Img-bigitem

Tiger cross er et stort avlangt gresskar med nøytral smak, men som er kjempegodt å bruke i varme retter, og vil ta smak fra de andre ingrediensene i retten.

Generelt sett kan gresskar brukes på samme måte som gulrot og søtpotet. I tillegg er det fullt mulig å sylte gresskar. 

Gresskar-godt