Miljøbilde av gresskarlykter til Halloween

Hvordan lage gresskarlykt til Halloween?

Halloween feires alltid 31. oktober. En gresskarlykt utenfor døren betyr at du ønsker barn som går «Knask eller knep» velkommen. Halloween-gresskar har relativt mykt skall og er lett å lage lykt av. Vi viser deg hvordan.

Ifølge tradisjonen betyr en gresskarlykt («Jack-o'-Lantern») utenfor døren at du ønsker barn som går «Knask eller knep» («Trick-or-Treat») velkommen. Da er det greit å ha noe godteri i bakhånd som du kan gi til barna hvis du ikke ønsker å bli utsatt for et «knep». Man kan også reservere seg mot å ta del i feiringen. Det gjør man ved å slå av utelyset om man ikke ønsker besøk.

Slik gjør du

  1. Skjær av toppen og hul ut gresskaret. Ta bort alt av løst kjøtt og kjerner.
  2. Bruk blyant eller tusj til å tegne på figuren du ønsker å kutte ut. Det tradisjonelle er å kutte ut to trekanter som øyne, en litt mindre trekant som nese og en smilende munn med to-tre tenner. Etterhvert som du blir mer erfaren, finnes det egne «carving kit» som det går an å kjøpe for å lage litt mer intrikate kunstverk.Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no
  3. Bruk en liten og skarp kniv til å kutte ut med. Skjær hele veien igjennom og dytt bitene ut.
  4. Plasser 1–3 telys i bunnen av lykten og den er klar til bruk. Bruk gjerne store telys om du har det.
  5. Telysene kan fort føre til at skallet på lokket blir litt brent. For å forhindre at dette skjer, kan du skjære bort litt ekstra av kjøttet fra lokket eller rett og slett lage et hull i toppen som utgjør en liten «pipe».
  6. Ønsker du flere tenner? Lag noen firkanter med gresskar og fest dem ved hjelp av tannpirker.

 

Her kan du se film som viser hele prosessen.

 

Gresskar har en litt søtlig lukt, som blir ekstra fremtredende når det brukes som lykt. Drysser du på litt malt muskatt, kanel, allehånde, nellik, anis eller fennikel på innsiden av lokket, blir lykten dermed et spennende duftlys i tillegg!

Gresskarlykt til Halloween